Politie treft verzwakte poolvos aan in Spanje

door admin
Politie treft verzwakte poolvos aan in Spanje

In de straten van Sevilla is veel te zien. Niet voor niets is het een populaire bestemming onder veel Spanjaarden en buitenlanders. Toch was er afgelopen weekend iets wel heel bijzonders te zien in een van de mooiste steden van Europa. Zaterdag meldde nieuwssite 20minutos dat er een poolvos was gespot in de straten van Sevilla.

Poolvos waarschijnlijk verwaarloosd

De Policía Local van Sevilla trof het dier aan in de Avenida Ciudad Jardín en kon het vangen. De poolvos oogde vies, zwak, mager en kreupel en is direct onderzocht door een dierenarts waarna het voorlopig is ondergebracht bij soortgenoten in botanische dierentuin Mundoparc in Sevilla. Volgens deskundigen leek de poolvos verwaarloosd te zijn.

Onderzoek naar eigenaar poolvos

Onder andere via sociale media is de politie een onderzoek gestart naar hoe en waarom het dier door de straten van Sevilla liep. Afgelopen dinsdag is de politie de eigenaar van de poolvos op het spoor gekomen en heeft hem inmiddels ondervraagd. Het gaat om een jongeman uit Sevilla die een liefhebber is exotische dieren. Hij heeft onder andere ook slangen in zijn bezit.

De politie laat weten: “Het is inmiddels bevestigd dat de poolvos afgelopen juni in Sevilla is aangekomen, vermoedelijk uit Centraal Europees land. Op dit moment onderzoeken we of en in welke mate de eigenaar het dier heeft verwaarloosd en zullen we bekijken of alle documenten om een dergelijk dier te mogen houden in orde zijn.”

Criteria voor bezit van dieren

Regeringsafgevaardigde Juan Carlos Cabrera (PSOE) liet weten dat de gemeente haar werk blijft voortzetten om minimale eisen en criteria te bepalen waaraan mensen moeten voldoen om exotische dieren thuis te mogen houden: “Alle voorwaarden moeten zijn gericht op de bescherming en het welzijn van de dieren.” Cabrera benadrukt nogmaals dat, zeker met het oog op de naderende kerstperiode, dieren geen speelgoed zijn waarmee onverantwoordelijk omgegaan kan worden. Indien dit wel gebeurt dan kan dit strafrechtelijke gevolgen hebben.

De poolvos, die in het Latijn Alopex lagopus heet, is een hondachtige die voornamelijk op de Noordpool leeft. De poolvos is geen bedreigde diersoort maar wordt officieel wel beschermd in Zweden, Noorwegen en Finland.

Dit vind je misschien ook leuk