Erkenning voor Spaanse opleiding die beroep herder populair en modern wil maken

door admin
Erkenning voor Spaanse opleiding die beroep herder populair en modern wil maken

Dit jaar is voor de negende keer een opleidingsproject van start gegaan voor mensen die hun professionele toekomst zien in de extensieve veehouderij. Voor deze mensen biedt de opleiding perspectief op werk binnen een sector waar momenteel een nieuwe generatie arbeidskrachten meer dan welkom is.

Het project wordt gecoördineerd door het Andalusisch Instituut voor Agrarisch Onderzoek en Beroepsopleidingen van de regioregering van Andalusië. De opleidingsactiviteiten van de editie van dit jaar vonden plaats in de Ronda (Málaga). Zeventien studenten schreven zich in 2019 in voor de herdersopleiding. 

Opleiding tot stagebegeleider

Dit jaar heeft de herdersopleiding ook veertien nieuwe stagebegeleiders opgeleid die de studenten gaan begeleiden bij het praktische gedeelte van hun opleiding. In totaal zijn er nu 95 herders uit zes Andalusische provincies die de studenten in de zes weken durende stage begeleiden in hun bedrijf.  

Bekendheid met het beroep

Met het organiseren van open dagen streeft de herdersopleiding ernaar een breder beeld te geven van het beroep van herder. Dit jaar werd in vier bijeenkomsten voorlichting gegeven over extensieve veeteelt, beschermde gebieden, inheemse rassen, fokbeleid en innovaties binnen de veehouderij.  

Een andere activiteit binnen het project is de samenwerking van de herdersopleiding met middelbare scholen om scholieren kennis te laten maken met het beroep en ze een bezoek te laten brengen aan een herder uit de eigen gemeente. In 2019 hebben hier al zo’n 250 Andalusische scholieren aan deelgenomen.

Innovatieve ontwikkelingen voor extensieve veehouderij

Vanaf de start van de opleiding in mei, hebben de studenten al tal van activiteiten ondernomen zoals het bezoeken van centra voor genetische ontwikkeling en het bijwonen van herdersconferenties. De leerlingen hebben kennis gemaakt met het belang van de extensieve veeteelt voor bijvoorbeeld de verspreiding van gewaszaden en landschapsvorming. Het theoretische gedeelte van de opleiding is afgesloten met lessen over nieuwe technologische ontwikkelingen voor de extensieve veeteelt zoals het monitoren van de dieren met een GPS-systeem en bewegingssensoren. Deze nieuwe technologieën zijn erop gericht het beroep van herder aantrekkelijker te maken.  

Nieuwe inkomstenbronnen: toerisme en veehouderij  

Commercie en diversiteit bij het genereren van inkomsten binnen de extensieve veehouderij is een nieuw thema binnen het project. Voor het eerst is er gekeken naar de mogelijkheden om de extensieve veehouderij te combineren met toerisme. Daarbij moet gedacht worden aan het meelopen met de herder en zijn kudde of meedoen bij het maken van de zuivelproducten met, uiteraard, tot slot een proeverij.

Dit vind je misschien ook leuk