Burgerlijk recht en belastingen in Spanje

door admin
Burgerlijk recht en belastingen in Spanje

Burgerlijk recht beschrijft de regels voor de onderlinge verhoudingen tussen personen (personen- en familierecht, vermogensrecht enz.). De inhoud van het burgerlijk recht wordt het materiële burgerlijke recht genoemd. De procedures van het burgerlijk recht worden burgerlijk procesrecht genoemd. Omdat in het burgerlijk recht burgers tegenover elkaar staan is hier een belangrijker rol toebedeeld aan de rechter, in vergelijking met het strafrecht, bestuursrecht en belastingrecht waar de overheid tegenover de burger staat, en de rechter meer gebonden is door (democratische vastgestelde) wetten. In een civiel geschil verplicht de wet de rechter desgevraagd altijd een uitspraak te doen, ook als een duidelijke wettelijke regel ontbreekt. Enkele details om wat betreft burgerlijk recht in Spanje in gedachten te houden zijn:

Persoonlijke inkomensbelasting

Het officiële belastingjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. Normaal gesproken moeten belastingen tussen 1 mei en 30 juni worden betaald. De inkomstenbelasting voor niet-residenten wordt betaald wanneer het inkomen is verdiend. De betaling dient te geschieden binnen de eerste 20 dagen na elk kwartaal, dus voor 20 april, 20 juli, 20 oktober en 20 januari. Voor inkomsten uit de verkoop van onroerend goed moet de betaling binnen drie maanden na de maand volgend op de overdracht uitgevoerd worden.

Successierechten worden fiscaal berekend op het moment van overlijden en moeten binnen zes maanden daarna worden betaald. Schenkingsrechten worden berekend op het moment van schenking en moeten worden betaald binnen de maand volgend op de datum van de schenking.

De vermogensbelasting wordt opgenomen in de boekhouding op 31 december en de betalingstermijn valt samen met die van de personenbelasting.

Woon- en verblijfplaats in Spanje

Je belastingaansprakelijkheid verschilt op basis van je woon- en verblijfplaats. In de volgende situaties wordt iemand beschouwd als een permanente resident in Spanje:

• Iemand die meer dan 183 dagen per jaar in Spanje doorbrengt is belastingplichting in Spanje. Tijdelijke afwezigheid wordt als verblijfstijd in Spanje beschouwd, tenzij een door een ander land afgegeven verblijfscertificaat wordt verstrekt.

• Wanneer het hoofdcentrum van de activiteiten of de commerciële belangen van het individu zich direct of indirect op Spaans grondgebied bevindt.

• Als de echtgeno(o)t(e) en minderjarige kinderen permanent in Spanje verblijven, is het duidelijk dat dit je verblijfplaats is, tenzij het tegendeel wordt bewezen.

Deze criteria worden toegepast voor personenbelasting, vermogensbelasting, successie- en schenkingsrechten, hoewel er in het laatste geval uitzonderingen van toepassing kunnen zijn.

Als er geen permanente residentie is in Spanje, kan er nog steeds een belastingverplichting zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het inkomen wordt verkregen in Spanje of wanneer de activa of rechten kunnen worden uitgeoefend of nagekomen in Spanje.

Tijdelijke inwoners in Spanje

Mensen die vanwege hun werk tijdelijk in Spanje komen wonen, kunnen ervoor kiezen om belasting te betalen voor het fiscale jaar waarin ze naar Spanje verhuizen en gedurende de volgende 5 belastingjaren als niet-residenten. Dit kan alleen als aan specifieke vereisten wordt voldaan. Er zijn enkele uitzonderingen zoals die van professionele sportbeoefenaars, waarvoor bovenstaande vereiste niet van toepassing is.

Wat gebeurt er als ik openstaande belastingen heb en ik niet betaal?

Als u stopt met het betalen van één of beide belastingen voor niet-residenten, dan:

• Is het mogelijk dat u achterstalligheidsrente en boetes moet betalen

• U kunt opgenomen worden in een van de campagnes voor belastingfraude

• Uw bankrekening kan in beslag worden genomen met niet-nakoming van betalingen van rekeningen van openbare nutsbedrijven tot mogelijk gevolg

Controles Spaanse belastingdienst

De Spaanse belastingdienst onderzoekt steeds vaker onregelmatigheden en kijkt daarbij naar zaken zoals je elektriciteitsverbruik of controleert je gegevens bij het kadaster.

Kan ik een fiscaal probleem hebben en niet op de hoogte worden gesteld?

Bij fiscale problemen stuurt de overheid meestal een brief naar uw postadres. Dit kan een probleem zijn als u er niet bent om deze te ontvangen. In een dergelijk geval wordt de brief teruggestuurd naar de Spaanse belastingdienst. Er kan een notificatie gestuurd worden naar het Spaanse Staatsblad of uw bankrekening kan bij uitblijvende reactie in beslag worden genomen.

Wat moet u doen?

• Zorg dat u uw belastingen altijd op tijd betaald.

• Raadpleeg uw rekeningoverzicht bij de Spaanse belastingdienst.

• Controleer of de belastingdienst over het juiste postadres beschikt.

Welex

Heeft u twijfels over uw fiscale situatie en wilt u bezien wat uw rechten en plichten zijn? Neem dan contact op met Welex, uw advocatenkantoor in Marbella. Bij Welex werken advocaten en economen die uw taal spreken en jarenlange ervaring hebben met de wet- en regelgeving in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk