Zware overstromingen in de Zuid-Spaanse stad Málaga

door admin
Zware overstromingen in de Zuid-Spaanse stad Málaga

Het ergste is de wijk Campanillas er aan toe. Deze bevond zich in het epicentrum van het noodweer in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het is een van de elf districten van de stad Málaga. Auto’s zijn op en over elkaar gedreven waardoor straten eruit zien als de opslagplaats van een sloopbedrijf, woningen zijn ondergelopen, garages staan onder water, muren zijn weggeslagen, vuilcontainers en stadsmeubilair vernield. Deels kwam dat door de wolkbreuk en het water vanuit de lucht en deels door de rivier Campanillas die langs dit gedeelte van de stad loopt die buiten zijn oevers is getreden. Een van de op elkaar gespoelde auto’s in de straat Critobalina eindigde zelfs binnen een bankfiliaal. Door de overstroming van de rivier raakte de toegang tot het Parque Tecnológico vanaf de A357 afgesloten en ook de afrit naar Campanillas/MercaMálaga was een tijd dicht. 

In de ochtend kwamen de burgemeester van Málaga, Francisco de la Torre, een afgevaardigde van de Junta de Andalucía, Elias Bendodo en later ook Juanma Moreno, de president van de regionale regering, een kijkje nemen. Terwijl inwoners al waren begonnen aan de eerste schoonmaakwerkzaamheden, werd geschat dat de schade in de miljoenen zal lopen. Van persoonlijke schade is tot nu toe nog geen melding gemaakt. 

Volgens Juanma Moreno had de schade veel en veel erger kunnen zijn als de stuwdam bij het Casasola meer er niet was geweest. Deze vormde een blokkade voor een enorme watermassa. Moreno liet weten dat er nog geen evacuatie was gepland omdat de reserves van het stuwmeer nog minstens 6 kubieke hectometer bedragen. Dat zou voldoende moeten zijn om de neerslag die in de loop van de middag was voorspeld op te kunnen vangen. 

In de zone van El Ventorillo zijn een aantal families door het water geïsoleerd geraakt. De zone rond de Guadalhorce-rivier, de belangrijkste van de provincie Málaga, is er eveneens erg aan toe. Ter hoogte van Estación de Cártama is het waterpeil flink gestegen. 

Incidenten langs hele Costa del Sol

Volgens bronnen bij 112 in Málaga hebben hulpdiensten moeten ingrijpen bij incidenten langs de hele kust, zoals in Mijas, Benalmádena, Marbella, Estepona en ook in Alhaurín de la Torre.

Vanaf zaterdagochtend is het niveau 1 van het noodplan voor overstromingen in de provincie geactiveerd. Het Spaanse weerinstituut Aemet gaf een code oranje af voor de hele kust de Guadalhorce-vallei en de Axarquía tot 18 uur zaterdagmiddag. 

Dit vind je misschien ook leuk