Drugsbende in Spanje opgerold voor smokkel 269 migranten en bijna 11 ton drugs

door admin
Drugsbende in Spanje opgerold voor smokkel 269 migranten en bijna 11 ton drugs

Het betalen van 5.000 euro om met 120 kilometer per uur, zonder zwemvest, in een bootje zonder handvatten en tussen pakketten drugs die het laatste beetje ruimte in beslag nemen, de Straat van Gibraltar over te steken, was de realiteit voor minimaal 269 migranten. Een maffiabende bracht honderden levens in gevaar om, naast het smokkelen van bijna 11 ton drugs langs de kust van Málaga en Cádiz, nog wat extra geld te verdienen aan het smokkelen van migranten.

Drugssmokkel tussen Ceuta en Costa del Sol

Chatito, een van de bendeleden, begon vorig jaar te praten en toonde videobeelden van de werkwijze van de bende. Dit leidde uiteindelijk tot de arrestatie van 89 leden van de drugsbende en het onderzoek naar de betrokkenheid van nog 39 mensen. Binnen operatie Perla in de twee Andalusische provincies en in Ceuta deed de Guardia Civil van OCON Sur onderzoek naar drugssmokkel in de Straat van Gibraltar.

Arrestaties al sinds oktober 2019

Een groot deel van deze bendeleden werd in oktober vorig jaar gearresteerd in Príncipe de Ceuta, Algeciras, Manilva, Estepona, Marbella, Mijas, Fuengirola en Torremolinos. De arrestaties zijn stilgehouden omdat de maanden daarna tijdens politieonderzoeken de namen van meerdere betrokkenen bekend werden en deze mensen opgepakt konden worden.

Uitgebreid netwerk van smokkelaars en informanten

Op zaterdag 7 maart maakte de Guardia Civil tijdens een persverklaring bekend dat de drugsbende beschikte over een uitgebreid netwerk van leden en informanten. Zij hielden de wacht aan beide kanten van de Straat van Gibraltar, vanuit de bovenste verdiepingen van appartementen in Ceuta en langs de Costa del Sol, zodat de smokkel van de drugs en migranten vlekkeloos verliep.

Uit onderzoek blijkt dat in totaal 269 migranten van Ceuta naar plekken aan de Costa del Sol zijn vervoerd. Om er zeker van te zijn dat iedere migrant de 5.000 euro voor de oversteek zou betalen, werden de migranten bij aankomst vastgehouden totdat het geld was ontvangen.

Officiële aanklacht tegen leden van drugsbende

Het onderzoek toonde aan dat naast het vervoeren van 269 migranten ook 10.700 kilo drugs, 26 boten, 29 motorvoertuigen, 250.000 euro contant geld en 12 vuurwapens het Spaanse vasteland hebben bereikt. De gearresteerde bendeleden worden vervolgd voor betrokkenheid bij drugshandel, het lid zijn van een criminele organisatie, misdaad tegen de rechten van buitenlandse burgers, smokkel en diefstal van motorvoertuigen, bezit van valse documenten en illegaal wapenbezit.

Dit vind je misschien ook leuk