Baby geboren na succesvolle prenatale operatie

door admin
Baby geboren na succesvolle prenatale operatie

De vrouw uit Malaga kreeg in de 19e week van de zwangerschap te horen dat haar kind een open ruggetje zou hebben. Ze werd doorverwezen naar het universitair Virgen de Rocío-ziekenhuis in Sevilla. Dit ziekenhuis beschikt over een multidisciplinar team van specialisten in foetale geneeskunde, neurochirurgie, anesthesiologie en reanimatie, dat al jaren ervaring heeft met foetale operaties.

Complexe operatie

Een medisch team van meer dan 30 personen werd hierbij betrokken. Na verschillende uitgebreide vooronderzoeken is besloten in februari de uitermate complexe operatie uit te voeren. Op dat moment was de vrouw 24 weken zwanger. Tijdens de operatie wordt de baarmoeder geopend. Zowel moeder als baby krijgen pijnstilling en worden constant gemonitord op bijkomende complicaties. Extra uitdaging was dat de operatie middenin de lockdown plaatsvond, waarbij besmettingsgevaar een extra risico vormden. 

Geboorte

Na de operatie wordt de baarmoeder weer gesloten en krijgt de foetus de tijd te herstellen van de ingreep. In de weken na de operatie bleef de foetus constant onder controle staan en werd er regelmatig een echo gemaakt. Uiteindelijk is de baby eind april geboren via een keizersnede. Het gaat boven verwachting goed met de pasgeborene. Moeder en kind zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. 

Wat is spina bifida?

Spina bifida (ofwel open rug) is een van de weinige aangeboren structurele afwijkingen waarbij behandeling tegenwoordig al vóór de geboorte mogelijk is. De aandoening komt door een ontwikkelingsstoornis aan de wervelkolom in de embryonale fase. Het veroorzaakt allerlei beperkingen zoals problemen met bewegen, gevoelloosheid, incontinentie, een waterhoofd of een klompvoet.

Experts

Het team Foetale Geneeskunde van het Vírgen del Rocío-ziekenhuis heeft veel ervaring met prenatale operaties. Inmiddels hebben ze er al 45 verricht, waaronder 11 aan spina bifida. Ook deed het team meerdere zogenaamde exit-procedures. Daarbij wordt het kind via een keizersnede geboren en daarna direct geopereerd terwijl het nog verbonden blijft met de navelstreng.

Dit vind je misschien ook leuk