Andalusië investeert in infrastructuur om aanrijdingen met lynxen te voorkomen

door admin
Andalusië investeert in infrastructuur om aanrijdingen met lynxen te voorkomen

Marifrán Carazo, raadslid van het departement Ontwikkeling, Infrastructuur en Grondbeheer van de deelregering Andalusië maakte afgelopen dinsdag bekend dat ze geld wil uittrekken voor de verbetering van de infrastructuur in de regio Doñana. Daarmee moet het aantal doodgereden lynxen worden teruggedrongen en het behoud van de lynx worden gewaarborgd.

Lynx bedreigde diersoort

De Iberische lynx is een bedreigde diersoort. In 2002 kwamen er in heel Spanje nog maar 94 voor. Sinds 2005 wordt de lynx, met hulp van Europees geld, geherintroduceerd in het wild en lopen er jarenlange projecten om het dier te beschermen. Eind vorig jaar was de Iberische lynxenpopulatie weer gegroeid tot ruim 850 lynxen. Tot nu toe is er al ruim 70 miljoen euro in de projecten gepompt. 

Auto’s rijden wekelijks lynxen dood

De grootste bedreiging voor de Iberische lynx is momenteel het verkeer. In de regio Doñana is de auto de voornaamste doodsoorzaak onder lynxen. Bijna wekelijks wordt er wel eentje dood gereden, afgelopen week zelfs vier. De laatste vond de dood op Wereldmilieudag, vorige week vrijdag 5 juni.

Doorpakken

Als we nu niet doorpakken en de lynx beter beschermen, is die 70 miljoen weggegooid geld geweest en zijn alle maatregelen om de lynx te herintroduceren voor niks geweest, zegt María del Carmen García Bueno, van de linkse coalitiepartij Adelante Andalucía. 

Life Lynx Connect

De infrastructuur en signalering in het gebied moeten worden verbeterd. Hiervoor heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Duurzame Ontwikkeling een voorstel ingediend bij de Europese Commissie. Met dit Life Lynx Connect-project zal een bedrag van 18 miljoen euro gemoeid zijn. Het departement Ontwikkeling, Infrastructuur en Grondbeheer heeft toegezegd 500.000 euro voor de verbetering van de wegen uit te trekken.

Dit vind je misschien ook leuk