Flamenco Biënnale in Sevilla vindt grotendeels in buitenlucht plaats

door admin
Flamenco Biënnale in Sevilla vindt grotendeels in buitenlucht plaats

Het grote flamenco-evenement wordt elke twee jaar in Sevilla gehouden. Volgens Antonio Muñoz, raadslid Cultuur en Toerisme in Sevilla, was het geen optie het festival te annuleren, zoals veel andere festivals dit jaar wel gedaan hebben. De flamenco-artiesten hebben het festival nodig als startpunt voor de nieuwe tournees. De internationale contracten hiervoor worden meestal op de Biënnale gesloten. 

Veel te vieren

De Flamenco Biënnale van Sevilla bestaat dit jaar 40 jaar. Bovendien is het dit jaar tien geleden dat de Biënnale werd uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed.

Minder gezelschappen

Van de 70 geplande optredens kunnen er 51 doorgaan. Bij de optredens die van het programma geschrapt zijn, ging het voornamelijk om grote gezelschappen, die vanwege de lockdown niet hebben kunnen repeteren. Een dertigtal flamenco-artiesten en gezelschappen zal voor 51 optredens zorgen, waaronder 34 premières.

Meer locaties

Omdat in de theaters een beperkt aantal stoelen bezet mag worden, is er door de organisatie besloten uit te wijken naar meer locaties in de buitenlucht. Zo zullen er naast de gebruikelijke podia Lope de Vega en Central ook voorstellingen te zien zijn in het klooster La Cartuja, bij Stichting Drie Mediterane Culturen (Tres Culturas del Mediterráneo), in klooster San Jerónimo, in de niet meer als zodanig in gebruik zijnde kerk San Luis de los Francesesen en op de binnenplaats van het Real Alcázar, waar het pauwengeschreeuw onvermijdelijk zal detoneren.

Kaartverkoop en streaming

Vanaf 1 juli gaan de 12.000 kaartjes voor het festival in de verkoop. Normaal komt 30% van de toeschouwers uit het buitenland, maar er wordt gevreesd dat veel van het buitenlandse publiek dit jaar zal wegblijven. Daarom zullen de optredens ook via streaming te zien zijn. 

Grote namen en nieuwkomers

Tijdens de Flamenco Biënnale zullen grote namen de revue passeren, zoals flamencodanseressen Rocío Molina en Patricia Guerrero en dansers Israel Galván, Andrés Marín en Farruquito. Onder de bekende flamencozangers zijn El Pele, José Valencia, Tomás de Perrate en onder de zangeressen Estrella Morente en La Tremendita. Ook treden pianist Dorantes en gitarist Dani de Morón op.

De Biënnale biedt ook een podium aan nieuwkomers zoals flamencodanseres Mercedes de Córdoba, gitarist Daniel Casares en harpiste Ana Crismán.

Programmering

Op 5 september is de officiële opening van het festival met Ballet Flamenco de Andalucia. Als opmaat naar het festival is er van 7 tot 29 augustus elke vrijdag en zaterdag bij het klooster San Jerónimo experimenteel flamenco-werk te zien. Het festival loopt tot 4 oktober.

Dit vind je misschien ook leuk