Resten gevonden van wat mogelijk Romeinse stad Flavia Sábora was

door admin
Resten gevonden van wat mogelijk Romeinse stad Flavia Sábora was

Tot dusver werd enkel op basis van documentatie verondersteld dat Flavia Sábora zich rond de plaats van het huidige Cañeta la Real zou bevinden, maar de exacte locatie is nooit met zekerheid vastgesteld. De vondst kwam aan het licht toen een rondfietsende inwoner gaten in de grond aantrof, die waren veroorzaakt door illegale vindplaatsplunderaars met hun metaaldetectoren.

Uit de gaten kwamen resten marmer tevoorschijn, die het vermoeden wekken dat op deze locatie belangrijke bouwwerken uit de Romeinse tijd moeten hebben gestaan. Het zou niet om woningen gaan, omdat marmer alleen gebruikt werd voor officiële bouwwerken. Na de vondst is de gemeente Cañete la Real zelf een onderzoek gestart en kon aan de hand van een zogenaamde orthofoto, een satellietfoto waarbij vertekeningen door bijvoorbeeld de bolling van de aarde gecorrigeerd zijn, uit 2012 worden afgeleid dat het inderdaad om de Romeinse stad zou kunnen gaan. Volgens schatting dateert de stad uit de eerste eeuw voor de jaartelling. 

De gemeenteraad is nu in afwachting van goedkeuring van de Andalusische regioregering om vervolgonderzoek uit te voeren naar wat er nog onder de grond aan overblijfselen aanwezig is en of dit inderdaad de stad Flavia Sábora is geweest. Vooralsnog gaat het om resten die in de Romeinse tijd vermoedelijk van groot belang zijn geweest. Delen die nu zijn gevonden lijken onderdeel te zijn geweest van een overdekt paviljoen. 

Het is nog niet duidelijk of de ‘goudzoekers’ met hun detectoren de vondsten hebben beschadigd. Van het gebied is bekend dat zich hier mogelijk archeologische vindplaatsen bevinden. Aan de hand van openbare informatie gaan de goudzoekers hier aan de slag om mogelijk waardevolle objecten te detecteren. 

Dit vind je misschien ook leuk