Nest van onechte karetschildpad gevonden op strand in Fuengirola

door admin
Nest van onechte karetschildpad gevonden op strand in Fuengirola

Een nest van deze schildpaddensoort dat in 2001 werd aangetroffen in Vera (Almería) was tot nu toe het meest zuidelijke. Nesten aan de Catalaanse, Valenciaanse en Balearische Middellandse Zeekust komen vaker voor. Het nest werd maandagavond ontdekt toen een grote schildpad op het strand voor het Yaramar Hotel aan het paaien was.

Het gebied rond het nest werd snel afgesloten met een aantal stoelen en linten om te voorkomen dat belangstellende strandgangers de schildpadden zouden verstoren. Het ministerie van Milieu coördineert de zaak en medewerkers van het Reddingscentrum voor zeedieren CREMA in Málaga dragen zorg voor het nest.

Bijzonder is dat het nest door de schildpad op een zeer druk strand is gelegd. Los Boliches trekt jaarlijks veel toeristen. Bronnen bij CREMA verklaren dat met de klimaatverandering de temperatuur stijgt in de gebruikelijke broedgebieden van de karetschildpad (de Kaapverdische Eilanden en het gebied daar omheen), dus lijken ze op zoek naar andere gebieden.

Experts hebben besloten het nest te verplaatsen naar een veiliger strand in de provincie. Enkele eieren zijn aan Bioparc Fuengirola gegeven, waar gewacht wordt tot ze zijn uitgekomen. Dit zal over 60 tot 80 dagen zijn. De kleine schildpadjes worden vervolgens weer in de zee uitgezet met zendertjes zodat ze gevolgd kunnen worden voor onderzoek. De bedoeling is dat door het ex situ uitbroeden van een aantal eieren men er zeker van is dat een deel van de schildpadjes overleeft en als ze volwassen zijn terugkeren naar de kust van Malaga om zich voort te planten. 

De karetschildpad is een zeldzame diersoort die steeds afhankelijker wordt van bescherming. De status van deze schildpad op de Rode Lijst van de IUCN is daarom kritiek (CR of critical). Dit betekent dat de schildpad met uitsterving bedreigd is.

Bioparc Fuengirola

Het technische team van Bioparc Fuengirola heeft een lange ervaring in het uitbroeden van eieren van verschillende vogelsoorten en reptielen. Zozeer zelfs dat het park in Malaga een pionier is in Europa en een van de weinige ter wereld in het fokken van de valse gaviaal en de reuzenschildpad van Borneo, twee soorten reptielen die maar weinig andere dierentuinen hebben kunnen voortplanten en die deel uitmaken van internationale beschermingsprogramma’s ex situ.

Leestip: De bevlogen oprichter van de dierentuin in Fuengirola over zijn idealen

Dit vind je misschien ook leuk