Provincie Málaga beschermt voortbestaan van de kameleon

door admin
Provincie Málaga beschermt voortbestaan van de kameleon

Het Centro de Control de la Biodiversidad van de gemeente Málaga voert al meer dan tien jaar een beschermingsprogramma uit voor het behoud van de kameleon, die voornamelijk voorkomt in het Spaanse middellandse zeegebied. Dankzij dit programma konden bijna 700 kameleons gezond en wel worden uitgezet in de natuur. 

Het leefgebied van de kameleon breidde zich in het verleden uit over alle kustprovincies van Andalusië en vooral in Cádiz waren veel exemplaren van deze diersoort te vinden. De dennenbossen in plaatsen als Rota, Puerto de Santa María en Puerto Real bieden een uitstekende habitat voor de kameleon en ook in particuliere moestuinen en boomgaarden houdt dit dier zich graag op. De toenemende verstedelijking in de kustgebieden dreef de kameleon echter in het nauw, waarna deze diersoort zijn toevlucht zocht in de beschermde duingebieden. De Andalusische regering heeft een aantal jaar geleden een beschermingsprogramma geïntroduceerd waarmee toezicht wordt gehouden op het leefgebied van de kameleon. 

Opvang en fokprogramma voor kameleons 

Volgens Gemma Coral, gemeenteraadslid voor Duurzaamheid en Milieu in de gemeente Málaga, is met de inspanningen van de overheid een groot deel van de kameleonpopulatie behouden gebleven. Sinds 2011 heeft het Centro de Control de la Biodiversidad 562 kameleons ondergebracht en zijn hier 312 kameleons geboren. Inmiddels zijn 691 dieren weer uitgezet in hun natuurlijke leefomgeving. Met het beschermingsprogramma wil de provincie Málaga ook haar inwoners bewust maken van het feit dat de kameleon met uitsterven wordt bedreigd. 

De in het Centro de Control de la Biodiversidad geboren dieren worden als ze twee maanden oud zijn teruggezet in de natuur. De overlevingskans van kameleons die in de eigen habitat worden geboren ligt niet hoger dan 5 tot 10%. Van de 6000 kameleons die in de natuurlijke omgeving worden geboren, overleven er zo’n 300. Dat zijn er net zoveel als de jonge dieren die door het Centro de Control in de zorgvuldig uitgezochte natuurgebieden worden uitgezet. 

Controle van natuurlijke leefgebieden

Voor het grootbrengen van de jonge dieren beschikt het centrum over een perceel van 200 vierkante meter, waar de kameleons beschermd worden tegen hun belangrijkste natuurlijke vijanden en waar ze worden gevoed met vliegen en kleine krekels. Als de dieren wat ouder zijn krijgen ze ook sprinkhanen en wormen. Iedere vijf jaar worden de natuurlijke habitatten van de kameleons gecontroleerd op mogelijk gevaar, wordt er schoongemaakt, worden gewassen aangeplant en wordt de bodem verbeterd om de overlevingskans van de jonge dieren te vergroten. 

Kameleon is geen huisdier

94% van de kameleons die in het Centro de Control worden ondergebracht herstelt volledig van uitdroging, ondergewicht of vergiftiging door pesticiden. “Vaak worden de dieren door mensen mee naar huis genomen. Daar krijgen ze vervolgens onvoldoende daglicht en voeding. Als het dan heel slecht met ze gaat, worden de kameleons in het gunstigste geval naar ons centrum gebracht” vertelt een deskundige van het Centro de Control, die erop aandringt dat mensen de dieren niet uit hun omgeving moeten weghalen. De kameleon is een aantrekkelijk dier, met zijn bijzondere eigenschap van kleur te kunnen veranderen. Bovendien is hij ongevaarlijk en rustig, waardoor het gemakkelijk is om er een mee naar huis te nemen. Het is daarom van groot belang te weten dat een kameleon geen huisdier, maar een beschermde, wilde diersoort is die zijn eigen ecosysteem nodig heeft om te kunnen overleven. 

Dit vind je misschien ook leuk