Westnijlvirus duikt op in Spaanse provincie Cadíz

door admin
Westnijlvirus duikt op in Spaanse provincie Cadíz

Volgens het regioministerie van Volksgezondheid van Andalusië is afgelopen zaterdag een alarmnetwerk in werking gezet vanwege de vier nieuwe besmettingen in de provincie Cadíz. Alle vier de besmette personen zijn opgenomen in het Puerto Real ziekenhuis in Cadíz, waarvan een op de intensive care. Sinds afgelopen vrijdag vinden in de omgeving onderzoeken plaats om vast te stellen welke gemeentes er nog meer zijn getroffen, zodat passende maatregelen getroffen kunnen worden.

Drie mensen overleden aan westnijlvirus in Sevilla

Eerder dook het westnijlvirus op in en rondom Sevilla. Op vrijdag 21 augustus overleed een 77-jarige man uit La Puebla del Río als eerste aan de gevolgen van het virus. Het tweede dodelijke slachtoffer was een 85-jarige vrouw uit Coria del Río. Het laatstbekende slachtoffer is een man van 70 jaar die werd opgenomen op de intensive care van het Virgen del Rocío ziekenhuis. Hij overleed op 28 augustus.

Naast de drie overlijdensgevallen zijn er op dit moment volgens officiële cijfers van het regioministerie tot afgelopen zaterdag 28 besmettingen in de Zuid-Spaanse regio.

Westnijlvirus in twaalf Spaanse gemeentes

De huidige uitbraak van het westnijlvirus betreft op dit moment twaalf gemeenten in de provincie Sevilla. 1 procent van alle geïnfecteerde mensen moet worden opgenomen in een ziekenhuis. Vooralsnog gaat het om de grootste uitbraak van het westnijlvirus die werd geregistreerd in Andalusië. Gezondheidsexperts melden dat de oorzaak hiervan terug te leiden is naar een toename van 30 procent van het aantal muggen in de regio.

Het westnijlvirus komt via een muggenbeet niet alleen bij mensen terecht maar ook bij vogels, paarden en andere zoogdieren. Rond 80 procent van de besmette personen heeft geen symptomen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De resterende 20 procent kent wel symptomen. In de ergste gevallen (1%) treedt encefalitis (ontsteking in het centrale deel van het zenuwstelsel) of meningitis (hersenvliesontsteking) op. Van de mensen die deze ernstige symptomen krijgen overlijdt volgens het Andalusische gezondheidsministerie 10 procent. 

Lees ook: Andalusië sloeg adviezen voor preventie Westnijlvirus in de wind

Dit vind je misschien ook leuk