Diefstal van hennep grote plaag voor boeren in Andalusië

door admin
Diefstal van hennep grote plaag voor boeren in Andalusië

Midden in de nacht van 6 september drongen vijf mensen binnen in een agrarische plantage in Albuñol (Granada) waar hennep wordt gekweekt. Een bewaker merkte de inbraak op en seinde de Guardia Civil in. Deze nacht eindigde met de arrestatie van vijf vermeende criminelen en de inbeslagname van 38 kilo industriële hennep.

Spaanse boeren en politie zetten vraagtekens bij doel diefstal

De vijf mannen worden nu beschuldigd van grootschalige diefstal maar de vraag is of de dieven wel wisten wat ze aan het stelen waren. Industriële hennep bevat namelijk minder dan 0,02 procent THC (Tetrahydrocannabinol) en – zoals de boer uitlegt – moet je wel heel veel roken om slechts een fractie van het effect krijgen zoals bij marihuana.

Meerdere boeren in de omgeving van Granada klagen over diefstallen van hun hennepgewassen. En vaak komt de vraag terug of de dieven wel weten wat ze precies stelen. Handelaren kunnen het namelijk mengen met marihuana en het als 100 procent marihuana verkopen. Of het wordt gemengd met onkruid en vervolgens verkocht als hennep.

Hennep veelzijdig product

“Industriële hennep is een veelzijdig product en kan voor veel doeleinden worden gebruikt.” Zo vertelt Francisco Corpas Iglesias, ingenieur uit Granada en specialist in het ontwikkelen van nieuwe materialen binnen de Universiteit van Jaén, dat hij hennep heeft gemengd met beton om het te laten dienen als isolatiemateriaal. Ook is hij aan het onderzoeken om glasvezel voor sommige doelen te vervangen voor hennepvezel. Verder wordt hennep onder meer gebruikt voor papier, medicatie tegen misselijkheid na chemotherapie, vogelvoer en in oliën.

Groei en professionalisering binnen hennepteelt Spanje

De hennepteelt is de afgelopen tien jaar in Spanje aanzienlijk gegroeid en professioneler geworden. Alleen al in Granada wordt er op zo’n 300 hectare hennep gekweekt. Industriële hennep wordt buiten of in kassen gekweekt voor 1 a 2 oogsten per jaar. Onder plastic kan er zelfs 3 tot 4 keer per jaar geoogst worden. Voor het planten ervan is er in Andalusië een vergunning nodig waarbij ook de Guardia Civil op de hoogte wordt gebracht. Desondanks betalen veel boeren zelf voor toezicht op hun plantages.

Dit vind je misschien ook leuk