Málaga wil af van stank en vlekken van hondenplas

door admin
Málaga wil af van stank en vlekken van hondenplas

De campagne is getiteld: ‘Ser limpios por Málaga’ (Ga zuiver om met Malaga) en als doel om het goede gedrag van de hondenbezitters in Malaga te stimuleren. Zij moeten verantwoordelijkheid nemen en de urine van hun huisdier in parken, tegen gevels of waar dan ook op de openbaar weg, opruimen. Een tip uit de campagne is om de vlek te behandelen met een mengsel van water en azijn. Dit helpt de effecten van urine te verminderen. Om de hondenbezitters te bereiken worden verschillende middelen ingezet; tv, radio, pers, straatreclame, banners, bussen en social media.

‘De plas van je hond stinkt’

In de campagne staan twee boodschappen centraal; ‘De plas van jouw hond stinkt en geeft vlekken op straat. Help ons een handje en giet er wat water met azijn overheen’ en ‘Als je de hond uitlaat, vergeet niet om een mengsel van water en azijn mee te nemen. Je hond kan dat zelf niet doen, maar jij wel!’

Stadsicoon als campagnebeeld

Het beeld van stadsicoon El Cenachero wordt ingezet om de campagneboodschappen te versterken. Deze straatverkoper uit vroeger tijden van ‘boquerones’ (een veel in Málaga gegeten anchovis) staat in de campagne symbool voor de stad op het moment dat iemand zijn hond laat plassen. Zodra dat is gebeurd, haalt de goed voorbereide hondenbezitter een fles tevoorschijn en giet het azijnwater mengsel over de vlek. El Cenachero kijkt tevreden toe en roept: ‘Zo doen we dat!’ Hij brengt hiermee de dankbaarheid van alle inwoners van de stad over.

10.000 gratis flessen

De gemeenteraad deelt 10.000 herbruikbare plastic flessen, inclusief gebruiksaanwijzing, uit om de hondenbezitters te helpen bij het schoonhouden van de stad. De fles is makkelijk mee te nemen; hij is opvouwbaar en met een haakje aan de hondenriem te bevestigen. De gratis fles kan in alle stadsdelen en bij de Sociedad Protectora de Animales y Plantas de Málaga worden opgehaald.

Boete kan oplopen tot 500 euro

In de algemene plaatselijke verordening van de stad is een hoofdstuk gewijd aan de verontreiniging door huisdieren. Daarin is opgenomen dat ‘wie een dier bezit of uitlaat in openbare ruimtes, verplicht is diens uitwerpselen onmiddellijk op te ruimen en moet proberen te voorkomen dat de dieren plassen of hun behoefte doen op de stoep of andere doorgangen’. Wie dit niet naleeft, riskeert een boete die kan oplopen tot 500 euro.

Het mes van ‘Ser limpios por Málaga’ snijdt aan twee kanten; de hondenbezitter is zich bewust van de overlast en kan eenvoudig een boete voorkomen, en de stad Malaga wordt schoner en aangenamer voor alle inwoners.

Lees ook: Boete in Benalmádena als je de urine van je hond niet schoonspoelt met azijn en water

Dit vind je misschien ook leuk