Verwarring rond nieuwe beperkende maatregelen in Andalusië

door admin
Verwarring rond nieuwe beperkende maatregelen in Andalusië

Deze en onderstaande maatregelen staan vermeld in een WhatsApp die in de regio flink wordt gedeeld op woensdag en die ook linkt naar de website van de officiële staatscourant van de Junta de Andalucía, de BOJA. In tegenstelling tot in de WhatsApp staat in de BOJA vermeld dat de beperkende maatregelen alleen gelden voor gemeenten die specifieke kenmerken vertonen en dat elk geval apart wordt bestudeerd. Een kenmerk is dat een gemeente te maken moet hebben met meer dan 500 geregistreerde gevallen per 100.000 inwoners. Dit zijn

CÓRDOBA

Valsequillo, Santa Eufemia, Almodóvar del Río, Valenzuela, Belalcázar, Lucena, Luque

GRANADA

Albuñán, Alquife, Busquístar, Lugros 928,79, Cogollos de Guadix, 
Valle del Zalabí, Darro, Cogollos de la Vega

HUELVA

El Campillo 

JAÉN

Canena, Jamilena, Jabalquinto, La Higuera, Los Villares, Linares, 
Pegalajar, Lopera 

MÁLAGA

Sierra de Yeguas, Jimera de Líbar, Guaro

SEVILLA

Casariche, La Campana, Villaverde del Río, Arahal, Badolatosa, Aguadulce, Martín de la Jara.

Voor de door de Junta aangewezen of nog aan te wijzen plaatsen gelden de volgende beperkende maatregelen:

Bezoek aan residentiële, sociale gezondheidscentra is niet meer toegestaan. Inwoners mogen die niet meer verlaten. 

Er mogen maximaal vijftien personen in buitenruimtes of tien in binnenruimtes bijeen zijn ongeacht of het gaat om huisgenoten bij herdenkingsdiensten, begrafenissen en crematies.

Alle gelegenheden, commercieel of openbaar en geopend voor publiek mogen niet meer mensen toelaten dan 50 procent van hun normale capaciteit en mogen niet later dan 22 uur sluiten. Uitzonderingen zijn voor apotheken, artsen, dierenartsen, tankstations en andere als essentieel beschouwde diensten.

Horecagelegenheden mogen niet meer mensen toelaten dan 50 procent van hun normale capaciteit. Dit geldt voor zowel binnen- als buitenruimtes. Iets aan de bar consumeren is niet meer toegestaan. De afstand tussen tafels moet 1,5 meter zijn ten opzichte van de bijbehorende stoelen. De onderlinge afstand van 1,5 meter tussen personen van verschillende groepen dient ook te worden gerespecteerd. Aan elke tafel of groep tafeltjes mogen maximaal 6 mensen plaatsnemen. In geen geval mag een horecagelegenheid na 22 uur nog open zijn. Uitzonderingen gelden voor bezorgdiensten. Deze maatregelen gelden ook voor gok- en speelhallen.

Peña’s, gastronomische verenigingen, recreatieve-culturele verenigingen en clubs of vergelijkbare etablissementen moeten dicht. 

Voor bruiloften en andere burgerlijke of religieuze vieringen geldt een maximaal aantal deelnemers van 30 personen, zowel in buiten- als binnenruimtes. In geen geval mogen er meer mensen bijeen zijn dan 50 procent van de normale maximale capaciteit. De aanwezigen moeten blijven zitten. 

Openbare- en particuliere markten zijn niet toegestaan.

Het beoefenen van sporten is toegestaan zowel in binnen- als buitenruimtes zolang er niet meer mensen bijeen zijn dan 50 procent van de maximale toegestane normale capaciteit. Sporten in groepen is toegestaan tot maximaal zes personen.

Activiteiten in speeltuinen, parken en openbare tuinen worden tijdelijk opgeschort.

Preventieve maatregelen in openbare gebouwen die toegankelijk zijn voor publiek worden aangescherpt met looprichtingen, indelingen in sectoren en capaciteitsbeperkingen.

Maximaal 6 personen op familiebijeenkomsten

Als families bijeenkomen of groepen vrienden, mogen er maximaal 6 personen samen zijn als deze mensen niet tot een huishouden behoren. Deze maatregel geldt voor heel Andalusië en zal over twee weken worden herzien. Het beperken van familiesamenkomsten moet het aantal besmettingen afremmen. Ze vormen namelijk de belangrijkste oorzaak van nieuwe uitbraken. 80 procent van de gevallen ontstaan in huiselijke kring en dit soort bijeenkomsten. Voor horeca en terrassen geldt nog steeds een maximum van 10 personen.

Massale screening met snelle antigeentests

Daarnaast gaan de Andalusische gezondheidsdiensten in de plaatsen met meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners massaal screenen op nieuwe besmettingen. Dit gebeurt met snelle antigeentests waarvan de Junta er recent twee miljoen heeft aangeschaft. ‘Het zijn tests die qua diagnostische capaciteit vergelijkbaar zijn met PCR maar de wachttijd om het resultaat te kennen verminderen tot slechts 15 minuten met een vergelijkbare betrouwbaarheid’, zegt de minister in de krant SUR. Deze tests zullen ook worden ingezet op scholen, in bejaardenhuizen en bij seizoenswerkers.  

Het grootste deel van de besmettingen in de tweede coronagolf is aangetroffen bij jongeren van 15 tot 39 jaar en zijn asymptomatisch en hebben geen klinische impact, ‘maar kunnen wel ouders, grootouders of andere familieleden besmetten en dat is het probleem’, waarschuwt Jesús Aguirre, de regionale minister van Gezondheidszorg.

Op dit moment zijn 11.500 mensen in Andalusië positief en 26.321 personen zitten in preventieve quarantaine. De virusincidentie in de regio ligt op 161,24 gemeten over de afgelopen 14 dagen. Daarmee is Andalusië de zesde regio met de laagste incidentie. 

Dit vind je misschien ook leuk