Internationaal mensensmokkelnetwerk opgerold in Spanje

door admin
Internationaal mensensmokkelnetwerk opgerold in Spanje

De aanhoudingen vonden plaats in Madrid, Málaga, Zaragoza, Murcia en Valencia. De criminelen worden ervan verdacht migranten te hebben uitgebuit waarbij ze hen tussen de 300 en 9000 euro lieten betalen voor het vervalsen van persoonsdocumenten en het op illegale wijze afhandelen van administratieve procedures.

Documentvervalsingen

De bedragen werden door de migranten betaald voor frauduleuze inschrijvingen bij een gemeenten, uittreksels van de burgerlijke stand, paspoorten of een totaalpakket waarvoor het hoogste bedrag, 9000 euro, voor moest worden neergeteld. Mensensmokkelaars maken op deze manier gebruik van de noodsituatie van migranten en bieden hen een alternatief voor de anders zo moeizame en lange asielprocedure die doorplopen moet worden. Naast de negentien aangehouden criminelen, zijn nog eens 21 personen aangehouden die zich op indirecte manier verrijkten met de illegale praktijken van het internationale criminele netwerk. 

Te veel verdachte asielaanvragen

De zaak kwam in oktober van het vorig jaar aan het licht toen op het kantoor voor Vreemdelingenzaken in Málaga wel erg veel ‘bijzondere’ asielaanvragen binnenkwamen van mensen die afkomstig waren uit Ghana. Daarop stelde de Nationale Politie een onderzoek in en stuitte daarbij op de internationale bende die zich vanuit Spanje bezighield met illegale mensensmokkel. Volgens politiebronnen faciliteerde de criminelen deze illegale praktijken niet alleen voor verblijfsvergunningen in Spanje maar ook voor andere EU-lidstaten. 

De opgepakte criminelen waren van Ghanese, Duitse, Oostenrijkse, Britse, Italiaanse, Belgische en Nederlandse afkomst. Met gefalsificeerde documenten werd een zogenaamde familiaire of affectieve relatie aangetoond met de migranten die asiel wilden aanvragen waardoor zij legaal in Europa zouden kunnen verblijven. Volgens het politieonderzoek hebben de criminelen met hun illegale praktijken meer dan 100 duizend euro van meer dan honderd migranten weten af te troggelen. 

Dit vind je misschien ook leuk