Eerste bezoek van Rajoy aan Catalonië na overname bestuur regio

door admin
Eerste bezoek van Rajoy aan Catalonië na overname bestuur regio

Het is het eerste bezoek van de premier aan Catalonië sinds Spanje het bestuur van de regio heeft overgenomen met het toepassen van artikel 155 van de Spaanse grondwet. De centrale regering besloot hiertoe nadat het Catalaanse parlement eenzijdig de onafhankelijkheid uitriep op vrijdag 27 oktober.

Op zaterdag kwamen honderdduizenden Catalanen in Barcelona bijeen om de vrijlating van de gevangen genomen voormalige regeringsleden te eisen. De voorzitter van het Catalaanse parlement, Carme Forcadell betaalde de vereiste borg van 150.000 euro en is inmiddels weer thuis.

Tijdens de partijbijeenkomst in hotel Barcelò Sants riep Rajoy de zwijgende meerderheid van de Catalanen op om massaal te komen stemmen op 21 december. De premier sprak ook zijn hoop uit dat met de verkiezingen de ‘normaliteit’ en de ‘vreedzame samenleving’ weer terugkeren in de regio. Bovendien gaf hij aan te hopen dat de economische recessie in de regio – waar veel indicatoren op wijzen – vermeden kan worden. Hij riep Spanjaarden op vooral een boycot van Catalaanse bedrijven en producten te negeren in het belang van alle Spanjaarden.

Verder maakte de premier van de gelegenheid gebruik om nog eens goed uit te leggen waarom werd gekozen tot het toepassen van artikel 155. ‘We hebben artikel 155 geactiveerd met inmense steun van de meerderheid van de senaatsleden pas nadat alle mogelijkheden tot dialoog waren uitgeput. De verkiezingen van 21 december aanstaande zullen plaatsvinden met een democratische garantie, binnen de kaders van de grondwet, legaliteit en de Catalaanse grondwet’.

Rajoy verzocht bedrijven in Catalonië dringend niet de regio te verlaten in het kielzog van de bijna 2.500 bedrijven die dat eerder al deden vanuit onzekerheid over de toekomst. ‘We moeten het praktische, ondernemende en dynamische Catalonië, dat zoveel heeft bijgedragen aan de vooruitgang van Spanje en Europa herstellen’, zo zei de Spaanse premier tegen de partijleden in Barcelona. Vorige maand nog waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds dat Catalonië een recessie tegemoet kan zien als de onzekerheid over afscheiding langer zou duren.

Dit vind je misschien ook leuk