Spaanstalige film Coco over Día de los Muertos in première

door admin
Spaanstalige film Coco over Día de los Muertos in première

Het grote succes lijkt voornamelijk te komen door grondig onderzoek naar een van de belangrijkste tradities van Mexico. Ongeveer zeven jaar geleden kwam de Amerikaanse bedenker en regisseur Lee Unkrich met het idee voor deze film, die toen nog de titel ‘Día de los Muertos’ zou gaan krijgen. Dit leverde grote kritiek op vanuit de Mexicaanse bevolking. Zij vonden dat de naam van een van de grootste culturele tradities van Mexico niet als handelsmerk gebruikt mocht worden door de Amerikanen. Unkrich gaf gehoor aan deze bezwaren. De regisseur besloot niet alleen de filmtitel te veranderen, maar ook een team van adviseurs in de arm te nemen om hem en coregisseur Adrian Molina wegwijs te maken in de cultuur van Mexico en de achtergrond van Día de los Muertos.

Niemand is echt dood, totdat hij vergeten is

De film Coco gaat over de 12-jarige Miguel die opgroeit in een schoenmakersfamilie. Hij is een groot fan van de bekende gitarist Ernesto de la Cruz. Hij moet echter zijn voorliefde voor muziek en gitaarspel geheimhouden omdat muziek al generaties lang wordt verboden binnen zijn familie. Op de dag van Día de los Muertos belandt hij in de wereld van de overledenen. Miguel ontmoet Hector, een charmante oplichter, en gaat samen met hem op reis om te achterhalen waarom muziek thuis zo’n negatieve lading heeft. Tijdens deze reis leert hij zijn familie meer te waarderen en komt hij achter de ware boodschap van Día de los Muertos: ‘Niemand is echt dood, totdat hij vergeten is’.

Día de los Muertos

De Dag van de Doden: Het klinkt heel eng en somber, maar de film Coco is alles behalve dat. Door het nauwkeurige onderzoek door het team van Unkrich is er een beeld van Día de los Muertos neergezet dat precies het tegenovergestelde is; kleurrijk, vrolijk en een waar eerbetoon aan de overledenen en de Mexicaanse cultuur en traditie.

Día de Todos los Santos in Spanje

Niet alleen de Mexicanen herdenken de doden tijdens Día de los Muertos. Deze traditie is al in de tijd van de inheemse volkeren ontstaan; de Maya’s en de Azteken. Inmiddels is het ook in Spanje een bekend fenomeen. Jaarlijks wordt Día de los Muertos – in Spanje Día de Todos los Santos genoemd – begin november in vele Spaanse steden en dorpen gevierd. Op 1 november herdenkt men de geesten van de overleden kinderen en een dag later die van de volwassenen. Gedurende het hele jaar worden voorbereidingen getroffen om tijdens dit moment offers te kunnen brengen aan de doden. Graven worden versierd en er worden altaars in huis geplaatst als eerbetoon aan de overledenen.

Record-film

Volgens de Mexicanen is de sleutel achter het grote succes van Coco dat zij zich goed kunnen identificeren het beeld van Día de los Muertos in de film. De Mexicaanse bevolking vond het ontzettend spannend hoe hun belangrijkste culturele traditie is vertaald in de Pixar-film. Hun verwachtingen werden overtroffen en Coco heeft alle records verbroken: Naast ruim 21 miljoen bezoekers, heeft de film nu al 46 miljoen euro opgebracht. Pixars’ Coco is nu, vijf weken na de première in Mexico, uitgegroeid tot de meest bekeken films in de geschiedenis van het land.

Coco gaat op 1 december in première in de bioscopen in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk