Separatisten niet gebaat bij hoge opkomst verkiezingen 21D

door admin
Separatisten niet gebaat bij hoge opkomst verkiezingen 21D

Volgens een opinieonderzoek van het Spaanse onderzoeksbureau GAD3 zullen het ‘duizelingwekkende verkiezingen’ worden en zouden de separatisten niet gebaat zijn bij een hoge opkomst. ‘Sinds het herstel van de democratie na de dood van Franco is de Catalaanse bevolking niet eerder zo gemotiveerd geweest om een stem te laten horen’, aldus socioloog Narciso Michavila van GAD3.

Historisch

Volgens hem wordt deze verkiezingsdag historisch: Families zijn uiteen gedreven door onoverkomelijke verschillen van politieke standpunten, bedrijven verplaatsten hun hoofdkantoren, de regionale regering is afgezet, de ex-president is voortvluchtig en verschillende ex-ministers verblijven nog in voorlopige hechtenis. Het zijn precies dit soort redenen waardoor burgers hun stem zullen gaan uitbrengen. Vanaf maandag 4 december zijn de Catalaanse politieke leiders druk met hun campagne om de stemmen van de kiezers voor zich te winnen.

Hoge opkomst

Het opinieonderzoek voorspelt een grotere opkomst dan tijdens de verkiezingen van 2015. Toen kwam 75,95% van de Catalanen hun stem uitbrengen. Voor 21 december voorspelt het bureau dat meer dan 80% op zal komen dagen. Als deze voorspelling werkelijkheid wordt, gaat het om het hoogste opkomstpercentage ooit tijdens Catalaanse verkiezingen.

Factoren die doorslaggevend kunnen zijn

Een hoge opkomst zal vooral positief uitpakken voor de partijen die voorstanders zijn van een constitutionele regering en die tegen afscheiding zijn. Dit zijn de partij voor het staatsburgerschap Ciudadanos, de sociaaldemocratische PSC en de democratische en conservatieve Partido Popular. Vooral inwoners van gemeenten die vaak wegblijven bij verkiezingen zouden gaan zorgen voor een grote opkomst. Het gaat om mensen die wonen in plaatsen als San Adrián del Besós (Barcelona) en El Vendrell (Tarragona). Dit zijn gemeenten waarin veelal niet op partijen wordt gestemd die naar onafhankelijkheid streven.  

Verkiezingssysteem

Daarnaast moet rekening gehouden worden met het verkiezingssysteem: Elke gemeente heeft een beperkt aantal zetels. Omdat de provincie Barcelona met 85 veruit de meeste zetels heeft van Catalonië, richten alle partijen hun pijlen op de hoofdstad van de autonome regio omdat hier ‘simpelweg’ het meeste te winnen (of verliezen) valt.

‘El 21-D

De laatste weken laten de voorspellingen van GAD3 het volgende resultaat zien: De ERC, die streeft naar een onafhankelijke Catalaanse Republiek, komt als winnaar uit de bus. Zij hebben echter geen grote meerderheid, zodat ze een coalitie moeten vormen met andere partijen. Dat is onder andere mogelijk met andere – meer constitutionele – partijen. Dit zou een regering opleveren die niet overduidelijk separatistisch is.

Een van de mogelijkheden is een coalitie tussen de ERC, de PSC en het linkse CatComú. Volgens de peilingen zou deze coalitie uitkomen op 70 zetels en dat zou voldoende zijn om de nieuwe coalitie te vormen onder leiding van een premier vanuit de ERC. Voor het vormen van een regering, of het bereiken van een absolute meerderheid, zijn minimaal 68 zetels nodig.

Vooralsnog zijn dit slechts voorspellingen en zijn er nog twee weken te gaan tot de dag van de verkiezingen, ‘el 21-D’ zoals deze in Spanje wordt genoemd. ‘We gaan langzaam richting de eindstreep, maar de grote winnaar blijft nog onzeker’, aldus Michavila.

Dit vind je misschien ook leuk