Oudste man van Spanje viert 113e verjaardag in Extremadura

door admin
Oudste man van Spanje viert 113e verjaardag in Extremadura

Op 13 december vierde hij zijn 113e verjaardag. Hij werd geboren op 13 december 1904 in het dorpje Bienvenida in de provincie Badajoz in de Spaanse regio Extremadura. Aangezien in zijn tijd een hoop mannen de naam Francisco kregen, gaat hij door het leven als Marchena. Hij is vader van vier kinderen, heeft negen kleinkinderen en 15 achterkleinkinderen. Sinds 1988 is Marchena weduwnaar en hij overleefde al twee van zijn zoons. Nu woont hij samen met zijn oudste dochter María Antonia van 81 jaar en zijn andere dochter Milagros van 78 jaar.

‘Goede genen’

Naar eigen zeggen dankt Marchena zijn lange leven aan ‘goede genen, hard werken en een gevarieerd dieet’ dat bestaat uit groenten uit zijn eigen groentetuin. Marchena drinkt ook elke dag een glas rode wijn. Die genen zouden een belangrijke rol kunnen spelen, aangezien zijn broer Luis die in Asturië woont al 95 jaar is en zijn zus Jacoba 93. Jacoba woont ook in Bienvenida. Vorig jaar vertelde hij nog in de krant El Mundo dat hij zijn hele leven op het land werkte.

Marchena was al tien jaar oud toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In de jaren twintig vocht hij tegen de Berbers in Marokko in de Rif-oorlog tussen Spanje en Marokko. Hij vat zijn geheim voor een lang leven samen met de woorden ‘hard werken, niet zwak zijn en in je eigen huis blijven wonen’. Zijn dochter heeft daar echter nog wel iets aan toe te voegen. Haars inziens draagt een ‘rustige routine in een rustig dorpje, het eigen baas zijn, geen ruzie maken met de familie en genieten van het goede leven rond het land, in zijn eigen huis en in de dorpsbar’ eveneens bij aan zijn goede gezondheid.

Gevarieerd dieet

Ze voegde daaraan nog toe dat ondanks dat Marchena al vier decennia niet meer over zijn eigen tanden beschikt hij nog steeds een zeer gevarieerd dieet aanhoudt. Zijn ontbijt bestaat uit melk, een paar magdalenas (kleine, ronde cakejes) en een Actimel als ontbijt. Vlees, vis of een stoofpot voor lunch, yoghurt als namiddagsnack en speciale granen met melk als diner.

Op zijn negentigste is er een nier bij Marchena verwijderd. Toen hij 98 was onderging hij een staaroperatie en toen hij 108 was werd hij opgenomen in het ziekenhuis voor een urineweginfectie. Marchena is trots op het feit dat hij nooit één bot heeft gebroken in zijn leven en dat zijn bloeddruk altijd perfect is geweest.

Dit vind je misschien ook leuk