Verborgen parels van dorpjes in het binnenland van de Costa del Sol

door admin
Verborgen parels van dorpjes in het binnenland van de Costa del Sol

Als je op vakantie bent in deze Zuid-Spaanse streek is het wel fijn om over een auto te kunnen beschikken. Tenzij je de hele dag aan het strand wilt liggen, of je vooral ophoudt in de drukke plaatsen langs de kust. Natuurlijk is er overal goed functionerend openbaar vervoer en zijn er busverbindingen tussen de meeste plaatsen, maar om dorpjes zoals die in dit artikel worden omschreven gemakkelijk te bereiken, is een auto toch wel onontbeerlijk. Het scheelt een hoop tijd en bied je daarnaast ook veel flexibiliteit.

Alhama de Granada

Alhama de Granada ligt op de rand van een spectaculaire kloof in de provincie Granada. Opvallend is dat het maar in weinig reisgidsen wordt genoemd, terwijl je hier net zoals de Romeinen en Moren al deden, uitgebreid kunt poedelen in geneeskrachtig en warm water midden in de vrije natuur. Het historische centrum puilt uit van de monumenten en binnen de oude stadsmuren ligt een speciale route waarmee je geen enkel monument kunt missen. Zo passeer je een mooi klooster, de fraaie Iglesia del Carmen vanwaar je een spectaculair uitzicht in de kloof hebt. Aan een schilderachtig plein ligt de prachtige Iglesia de la Encarnación. Bijzonder is de ‘duivelstrap’ die de kloof in leidt, waar je uitgebreid kunt wandelen.

Los Baños de Encina

Helemaal in het uiterste noorden van de provincie Jaén ligt het kleine dorpje Los Baños de la Encina met een monumentaal historisch centrum. Hier staat namelijk een van Spanje’s best bewaarde Moorse forten Castillo de Burgalima uit de 10e eeuw. De lange muur met veertien torens staat nog vrijwel helemaal overeind. De vijftiende toren, de Torre del Homenaje’, werd er door de christenen aan toegevoegd. In het dorpje liggen schilderachtige straatjes die zo smal zijn dat je auto er bijna blijft steken. Verder zie je er een barok klooster, een gotische kerk en diverse historische stadspaleizen. Vanaf het kasteel heb je een mooi zicht op het stuwmeer van Rumblar, waar de inwoners van Los Baños de Encina hun warme dagen doorbrengen.  

Cazorla

Cazorla ligt ook in de provincie Jaén en heeft vanaf haar verheven positie een eindeloos zicht over de zee van olijfbomen die zo typerend is voor de provincie Jaén. Het dorpje vormt de toegangspoort tot de spectaculaire natuur van het Parque Natural Cazorla, Segura y Las Villas. Dankzij de overvloedig aanwezige bronnen en fonteinen is het hier prachtig groen. De overblijfselen van de rennaissancistische Santa María kerk uit de zestiende eeuw zijn erg bezienswaardig. Hier huist nu de toeristeninformatie. De in 1694 grotendeels door noodweer verwoeste kerk werd boven de rivier Cerezuela gebouwd. De gewelven die eronder liggen zijn met gids te bezoeken. Onderweg naar het hoog boven het dorp gelegen fort Castillo de la Yedra kom je door charmante straatjes met fraaie doorkijkjes, gezellige pleintjes waar het dorpsleven zich concentreert in levendige barretjes.  

Setenil de las Bodegas

In Setenil de las Bodegas dat ten noorden van Ronda in de provincie Cádiz ligt, zijn de meeste woningen uit de enorme rotsen gehakt die als natuurlijke parasols schaduw bieden in de nauwe straatjes. Het dorpje ligt in de kloof die door de rivier Guadalporcún door de eeuwen heen werd uitgesleten. De woningen heten hier ‘abrigo rocas’: schuilplaats in de rots. Het historische centrum heet La Villa en is bijzonder pittoresk. Er zijn veel leuke hoekjes met smalle steegjes en kleine balkons die gewoon aan de rotswand bevestigd lijken te zijn. Sla vooral de straten Cuevas del Sol en Cueva de la Sombra niet over. De eerste ligt op het zuiden en in de tweede is er altijd schaduw.

La Taha de Pitres

Verscholen in de streek La Alpujarra op de zuidflanken van de Sierra Nevada liggen de zeven piepkleine dorpjes van La Taha de Pitres. De gehuchtjes Pitres, Capilerilla, Mecinilla, Atalbeitar, Fondales, Ferreirola en Mecina vormden samen een administratieve eenheid onder Arabische overheersing. Het hoogste dorpje ligt op 1.400 meter en het laagste op 600 meter. Ze zijn vrij onbekend en dus super leuk om een keer doorheen te wandelen en te genieten van Arabische architectuur uit vervlogen tijden in een indrukwekkend mooie natuurlijke omgeving waar het bovendien erg dankbaar wandelen is. Je kunt hier van dorp naar dorp lopen zonder ooit asfalt te betreden.

Zahara de la Sierra

Zahara de la Sierra ligt midden in het schitterende biosfeerreservaat Sierra de Grazalema. Dankzij relatief veel regen is het hier geruststellend groen. Het dorpje is gebouwd tegen de helling onder een ruige rots met daarop een Moorse toren en de resten van een kasteel. Vanuit de nauwe steegjes en knusse pleintjes heb je een adembenemend uitzicht op het lagergelegen stuwmeer. Het centrum van Zahara is zelfs tot werelderfgoed bestempeld. Trapsteegjes, fotogenieke doorkijkjes en witte gevels met fleurige bloempotten vormen een dankbaar decor voor (hobby)fotografen.

Auto nodig?

Ben je op vakantie in Andalusië en heb je een auto nodig om al het moois dat je daar kunt aantreffen te bezoeken, denk dan eens aan Helle Hollis. Dit autoverhuurbedrijf van Deense oorsprong heeft betrouwbaarheid en service hoog in het vaandel staan. Het bedrijf is gevestigd op de luchthaven van Málaga en heeft ook een kantoor in het centrum van Fuengirola. Helle Hollis is wars van kleine lettertjes en biedt transparantie in prijzen, een duidelijk brandstofbeleid en een snelle shuttle service naar de luchthaven van Málaga. Veel voordelen zijn er voor wie regelmatig een auto huurt te krijgen via de Home Owners Club. Klik hier voor meer informatie. 

Dit vind je misschien ook leuk