Spaanse presentator legt leed achter olifantenritjes in Thailand bloot

door admin
Spaanse presentator legt leed achter olifantenritjes in Thailand bloot

Frank Cuesta is in Spanje een bekende presentator, herpetoloog (iemand die amfibiën en reptielen bestudeert) en strijder voor dierenrechten. Met zijn video wil hij mensen informeren over het leed achter toeristische attracties met dieren. Hij ziet deze video graag – net als veel van zijn andere video’s – viraal gaan, zodat die door zoveel mogelijk mensen wordt gezien. 

‘Mensen moeten begrijpen dat we vaak dieren mishandelen zonder dat door te hebben’. In de video toont hij mooie foto’s van toeristen op olifanten beschermd tegen de zon door kleurige parasols. Hun decor wordt gevormd door de Thaise jungle of een paradijselijk tropisch strand.

‘De waarheid is dat de olifanten daar helemaal niet willen zijn. Ze zijn namelijk geboren om vrij te zijn. Wij zijn degenen die hen laten leven als iets heel anders dan als een olifant. De olifanten zijn koppig, zijn boos en agressief en ze houden niet van mensen. De enige manier waarop hun eigenaars het mogelijk maken dat ze mensen vervoeren, is door eerst hun ziel en spirit bij ze te verwijderen.

Groot leed

Dan laat Cuesta gruwelijke beelden zien van hoe een olifant van jongs af aan wordt gemarteld, geslagen en mishandeld tot zijn geest is gebroken. Ze worden tot bloedens toe gestoken elke keer als ze ongewenst gedrag vertonen. Verwondingen worden toegebracht aan hun oren, het gevoeligste lichaamsdeel van een olifant. Zo is het enige moment waarop de olifanten geen pijn lijden en even bevrijd van hun ketenen kunnen lopen dat wanneer ze toeristen vervoeren. Verder leven ze geketend in kleine hokken. ‘Dat allemaal zodat jij een mooie foto kunt maken’, concludeert Cuesta. 

Zonder vraag, geen olifantenritjes

Volgens hem zijn er in Thailand twee plekken waar je olifanten kunt zien die goed worden behandeld en gerespecteerd. Olifanten die zijn gered van hun werk voor toeristen. Dat zijn Wildlife Friends Foundation Thailand en Elephant Nature Park. De presentator wil dat de video viraal gaat ondanks dat hij weet dat de Thaise autoriteiten er niet blij zullen zijn met de inhoud van de video. Toch is het voor hem de moeite al waard wanneer twee of drie mensen tijdens hun vakantie in Thailand hun ritje te olifant achterwege laten. ‘Als er geen vraag is, worden er ook geen olifanten meer ingezet’.

De Spaanse Freek in het Wild

Frank Cuesta werd als Francisco Javier Cuesta Ramos geboren op 16 oktober 1071 in de Spaanse stad León. In Spanje is hij beter bekend als ‘Frank de la Jungla’ (Frank in de jungle) of ‘Wild Frank’ door de programma’s die hij presenteert voor met name de Spaanse omroep Canal Cuatro. Hij was daarvoor nog professioneel tenniser en tennistrainer en woont inmiddels al twintig jaar in Bankok. Klik hier voor de programma’s op zijn YouTube-kanaal.

Olifanten zijn sociale en slimme dieren

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat dieren wel degelijk emoties kennen, pijn ervaren en een behoorlijk mate van (sociale) intelligentie hebben. Olifanten worden daarin op gelijke hoogte gezet als dolfijnen en apen. Lees meer over de behandeling die olifanten krijgen voordat jij als toerist er een ritje op kunt maken via deze link

Dit vind je misschien ook leuk