Boete van 480 euro voor plaatsen bewerkte foto van Jezus op Instagram

door admin
Boete van 480 euro voor plaatsen bewerkte foto van Jezus op Instagram

De man had zijn eigen gezicht, inclusief neuspiercing, in dat van Jesus Despojado gemonteerd. Dat is het Christus-beeld van de broederschap La Amargura. De broederschap had vervolgens herhaaldelijk aan de man gevraagd of hij de foto van zijn account wilde verwijderen. Toen daar geen gehoor aan werd gegeven, werd besloten naar de rechter te stappen. 

Voor de man loopt het nog met een sisser af want de openbaar aanklager eiste in eerste instantie een boete van 2.160 euro. De broederschap omschreef zijn daad als een ‘schaamtevolle manipulatie van het gelaat van het beeld’. De rechter gaf de broederschap gelijk en oordeelde dat het een delict was ’tegen religieuze gevoelens’.

De man verweerde zich met het argument dat hij absoluut geen kwade intenties had met het plaatsen van de foto. Hij gaf aan als dagloner in de landbouw de boete niet te kunnen betalen. Hij heeft geen financiële extra’s. ‘Deze rechtszaak kost me tien dagen olijven plukken’, zei hij tegen een regionale krant.

Op sociale media waren veel verontwaardigde reacties. Het resultaat was dat het overspoelde met bewerkte foto’s van hetzelfde gelaat van Jesus Despojado. De krant Público sprak over het ‘Streisand-effect‘: als iets wordt gecensureerd heeft dat meestal het tegenovergestelde effect. Meer aandacht en verspreiding van het gewraakte beeld of tekst. Zo circuleren er nu talloze bewerkte hoofden van Jesús Despojado, inclusief eentje in de vorm van een dinosaurus. Of dat nou het beoogde gevolg was met de rechtszaak van de broederschap? 

Dit vind je misschien ook leuk