Grote namen op boekenmarkt in Retiro park in Madrid

door admin
Grote namen op boekenmarkt in Retiro park in Madrid

De allereerste Feria del Libro de Madrid werd gehouden in 1933, als onderdeel van de Semana Cervantina, een feest ter ere van Miguel de Cervantes. Inmiddels is de beurs uitgegroeid tot een vaste evenement voor de boekenwurm, waarbij het deelnemersveld niet alleen bestaat uit boekhandels, maar ook uit distributeurs, uitgevers en andere bedrijven die iets met literatuur te maken hebben.

Gastland Roemenië

Het thema van dit jaar luidt ‘Lezen om te weten, lezen om te fantaseren’. De organisatie heeft als gastland gekozen voor Roemenië, omdat in Spanje de meeste Roemeense literatuur wordt vertaald. Zo krijgen bezoekers de gelegenheid om uit eerste hand schrijvers te ontmoeten van werken die ze misschien al hebben gelezen of die hen bekend voorkomen. Er zijn veertig Roemeense schrijvers uitgenodigd, waaronder de zeer gewaardeerde Mircea Cãrtãrescu.

Vanuit haar doel elke editie te verbeteren, heeft de organisatie er naar eigen zeggen hard aan gewerkt om de 77e boekenbeurs “intelligent, digitaal en duurzaam” te maken. Zij nodigt het publiek dan ook van harte uit om dit leerzame en sfeervolle evenement te bezoeken.

Maak kennis met je favoriete Spaanse schrijver

Natuurlijk zijn er ook vele Spaanse schrijvers op de beurs aanwezig, waaronder enkele zeer vooraanstaande namen uit de hedendaagse literatuur. Een van hen is Fernando Aramburu, bekend van de roman Patria, die al twee jaar de lijst met best verkochte boeken in Spanje aanvoert. De bestseller is inmiddels ook in het Nederlands vertaald (Vaderland). De schrijver signeert zaterdagochtend zijn werk in de stands van boekhandel Miraguano (235) en Casa del Libro (344), zondagochtend in de stands van boekhandel Alberti (121) en zondagmiddag bij Méndez (333).

Agustín Fernández-Mallo, winnaar van de Biblioteca Breve 2018, signeert zaterdag vanaf 19.00 uur zijn werk in de stand van Seix Barral (226), op zondagmorgen bij La Central (189) en ‘s middags bij boekhandel Antonio Machado (34). Schrijfster Almudena Sánchez staat gedurende de hele beurs bij maar liefst 14 stands en komend weekend bij Gaztambide (86), Miraguano (235), Lé (363) y Librería Letras (54). De omstreden theaterdirecteur Alberto Boadella verschijnt eveneens zaterdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur bij de stand van boekhandel El olor de la lluvia (47) en op zondag bij boekhandel Lagardere Internacional (47).

Antonio Muñoz Molina, die een aantal belangrijke Spaanse literatuurprijzen op zijn naam heeft staan en wiens werk ook in het Nederlands is vertaald, signeert in vier stands: zaterdag van 12.00-14.00 uur bij Lé (363), van 19.00 tot 21.00 bij La Central (189) en zondag van 12.00-14.00 uur bij boekhandel Muga (177). Op zaterdag is Elvira Lindo aanwezig bij de stands van Pasajes Internacional (327) en Atenas (133). Javier Sierra, winnaar van de Planeta 2017 met het boek El fuego invisible, is op de beurs, evenals Juan Ramón Lucas – wiens nieuwste boek La maldición de la casa grande deze week verschijnt – is zaterdag aanwezig bij de stand van Comelibros (155).

Lorenzo Silva presenteert zijn elfde boek in de serie over de politieagenten Bevilacqua en Chamorro, een reeks die in 2018 zijn twintigste jaargang beleeft. Hij heeft een volle agenda met zijn presentatie bij de stands van Diógenes (40), Méndez (133), Lobo Flaco (78), en FNAC (297-298). De welbekende María Dueñas tekent exemplaren van haar meest recente roman Las hijas del capitán bij Méndez (333), FNAC (297-298), Casa del Libro (343-344) en boekhandel Visor (311).

Juan Tallón, die onlangs Salvaje Oeste heeft gepubliceerd, signeert zaterdag tussen 19.00 en 21.00 uur bij Espasa. Pilar Eyre signeert haar nieuwe roman Carmen, la rebelde op zaterdag bij Casa del Libro (343-344), boekhandel Vid (66) en op zondagmorgen bij de stand van El Corte Inglés (353). Er zijn ook journalisten present, zoals Rubén Amón, die zaterdag van 10.00 tot 21.00 uur bij de stand van Alianza zijn essay Sangre, poesía y pasión. Dos siglos de música, ruido y silencio en el Teatro Real promoot. Journaliste Marta García Ayer signeert zaterdag van 19.00-21.00 uur exemplaren van haar boek El fin del mundo tal y como lo conocemos.

Aan deze lijst kunnen nog meer schrijvers worden toegevoegd, zoals: Rosa Montero, Héctor Abad Faciolince, Ian Gibson, Sergio del Molino, Manuel Rivas, Belén Gopegui, Andrés Neuman en Pablo Simonetti. 

Meer informatie: ferialibromadrid.com

Dit vind je misschien ook leuk