Hoe gelukkig zijn de Spanjaarden?

door admin
Hoe gelukkig zijn de Spanjaarden?

De Happiness Index (HAIN) om het geluk van een land te meten baseert zich op vijf criteria: ontwikkeling, vrijheid, solidariteit, rechtvaardigheid en vrede. Spanje heeft op basis van deze methode nu een index van 0,72 op 1, met een licht dalende trend voor de komende jaren. Om het huidige geluksniveau in Spanje te doen stijgen, zal er volgens de onderzoekers meer moeten worden geïnvesteerd in onderwijs, onderzoek en ontwikkeling.

Wetenschappers van de UPV (de technische hogeschool van Valencia) en de universiteit van Valencia zijn bij hun onderzoek uitgegaan van de kwantitatieve variabelen uit verschillende officiële databases tussen 1989 en 2015, zoals de welzijnsindex van de Verenigde Naties (VN), gegevens van de Wereldbank en van Eurostat, om het geluk in Spanje te kunnen meten. De resultaten daarvan zijn gepubliceerd in de Journal of Computational and Applied Mathematics.

Verbeterde methode

“De huidige geluksindexen baseren zich op vragenlijsten die door middel van een bepaalde steekproef onder de bevolking worden beantwoord. Het gaat daarbij dus om erg subjectieve waarden. Onze index daarentegen gaat uit van objectieve gegevens, dat wil zeggen officiële statistieken die de hele bevolking van een land vertegenwoordigen”, aldus Joan C. Micó, onderzoeker van het instituut voor multidisciplinaire wiskunde van de UPV.

Naast deze vernieuwing is deze index ook onderscheidend omdat hij nieuwe kwantitatieve variabelen meeneemt, zoals kwaliteit van onderwijs, migratie en export en import van goederen en diensten. De index wordt aangeduid met een waarde van 0 tot 1.

De geluksindex is het geometrisch gemiddelde van de waarden uit de vijf dimensies ontwikkeling, vrijheid, solidariteit, rechtvaardigheid en vrede. Deze vergelijking is dynamisch, dat wil zeggen, varieert met de tijd in overeenstemming met alle variabelen die deze gebieden beschrijven, zoals bevolking, geboorte, alfabetiseringsindex, inkomen per hoofd van de bevolking, levensverwachting, etc.

Micó licht toe: “Dit cijfer maakt deel uit van een wiskundig model dat objectief aangeeft hoe we het geluk van een samenleving (met de controlevariabelen) kunnen laten toenemen in het licht van diverse scenario’s (de zogenaamde exogene variabelen).” Hiermee bieden de onderzoekers niet alleen een beschrijvende index aan, maar ook een besluitvormingsinstrument voor verbetering van het geluk in een samenleving.

Licht dalende trend voor de komende jaren

De nieuwe index is gebruikt om de ontwikkeling van het geluk van de Spaanse bevolking te bestuderen. De onderzoekers hebben het model voor de periode 2004-2009 vastgesteld, dit voor de periode 2010-2015 gevalideerd en een voorspellende analyse gemaakt van het geluk in Spanje voor de periode 2016-2030.

In dit vooruitzicht heeft het team van de UPV en de Universiteit van Valencia verschillende economische scenario’s gesteld (groei, recessie en tendens vanuit het verleden), evenals verschillende strategieën van investering in onderwijs, onderzoek, ontwikkeling en veiligheid. “We nemen daarbij uitgaven op deze gebieden als referentie, omdat politici hier de meest realistische beslissingen kunnen nemen”, verklaart María T. Sanz, professor aan de onderwijsafdeling wiskunde van de UV.

Meer investering nodig

Een van de opvallende conclusies van het onderzoek is dat, om het huidige geluksniveau in Spanje te doen toenemen, er meer moet worden geïnvesteerd in onderwijs, onderzoek en ontwikkeling. Antonio Caselles, lid van The International Academy for Systems and Cybernetics Sciences merkt daarover het volgende op: “Volgens onze voorspellingen zal de index van Spanje rond de 0,72 liggen, met een licht dalende trend voor de komende jaren, tegenover een minimum van 0,69 dat in 2003 is bereikt en een maximum van 0,735 dat in 2007 is gehaald, net voor de crisis. We zitten daarmee niet ver van Zwitserland, dat volgens beide indexen in 2013 het gelukkigste land is: de HAIN (0,75) en de wereldwijde tevredenheidsindex van de VN”.

Vergelijking met andere landen

“We hebben de richtlijnen gevolgd van de VN-ontwikkelingsindex voor het opstellen van kwaliteitsindexen en onze index vergeleken met die van de wereldwijde tevredenheidsindex die in 2013 door de VN in dertien Europese landen is gebruikt en zijn erin geslaagd om alle benodigde gegevens te verkrijgen”, zegt David Soler, eveneens onderzoeker van het instituut voor multidisciplinaire wiskunde van de UPV.

Spanje was in 2013 nummer drie van de lijst met gelukkigste landen, met Zwitserland op  de eerste plaats en Portugal als hekkensluiter. Terwijl volgens de VN-index, die alleen de mate van ontwikkeling omvat, Spanje de zesde positie bekleedt. Behalve deze drie landen bevat de lijst ook Oostenrijk, Cyprus, Tsjechië, Frankrijk, IJsland, Letland, Litouwen, Kroatië, Slovenië en de het Verenigd Koninkrijk.

“2013 lijkt ver weg, maar dit was het laatste jaar waarin de wereldwijde tevredenheidsindex van de VN beschikbaar was. Ons doel was beide indexen met elkaar te vergelijken om te ontdekken of er een verband bestaat, een manier om onze index te “valideren”. En dat blijkt inderdaad zo te zijn”, benadrukt David Soller.

Meten is weten

Met het oog op de toekomst wijzen de onderzoekers erop dat zij ernaar streven deze geluksindex voor zo veel mogelijk landen ter wereld te berekenen, ze met elkaar te vergelijken en daaruit conclusies te kunnen trekken, zoals bijvoorbeeld de relatie tussen geluk en geografische regio, klimaat, religie, etc.

Antonio Caselles voegt er nog aan toe dat “we ook het dynamische model voor meer landen willen bijwerken, zodat we meer sociale en economische variabelen kunnen opnemen. Het uiteindelijke doel is dat de HAIN kan worden gebruikt om strategieën te vinden om de specifieke problemen van elk land te helpen oplossen”.

Dit vind je misschien ook leuk