Drie Spaanse restaurants bij top vijftig beste restaurants ter wereld

door admin
Drie Spaanse restaurants bij top vijftig beste restaurants ter wereld

Afgelopen dinsdag vond in het Palacio Euskalduna in Bilbao de jaarlijkse prijsuitreiking plaats van ‘The World’s 50 Best Restaurants’, de Oscar van de gastronomische wereld. Tijdens dit glamoureuze evenement kwamen chef-koks uit de hele wereld bijeen.

De verkiezing van The World’s 50 Best Restaurants Awards is een initiatief van het Britse tijdschrift Restaurant Magazine. Van 2003 tot en met 2015 werden de prijsuitreikingen in Londen gehouden. Vanaf 2016 wordt deze culinaire manifestatie georganiseerd in diverse plaatsen in de wereld. Allereerst kregen New York en Melbourne de eer om de chef-koks te mogen ontvangen. Dit jaar was de beurt aan Bilbao.

Meer dan duizend chefs, restaurateurs en culinair recensenten van over de hele wereld bepalen wie er op de lijst komen. In vijftien jaar groeide de 50 Best uit tot een van de belangrijkste ranglijsten van de culinaire wereld. Vier keer stond El Bulli van Ferran Adrià op nummer 1 van de lijst, totdat het restaurant in 2011 haar deuren sloot.

Nummer 1

Osteria Francescana, het restaurant van chef-kok Massimo Bottura in Modena (Italië), is dit jaar opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Osteria Francescana serveert traditionele Italiaanse gerechten in een modern jasje. Het staat bekend om speelse gerechten met namen als ‘Oops I dropped the lemon tart’, ‘The crunchy part of the lasagna’ en ‘An eel swimming up the Po River’.

Een beroemde klassieker van het restaurant is de ‘Five ages of parmigiano reggiano’: waarin je Parmezaanse kaas in verschillende vormen, temperaturen en texturen voorgeschoteld krijgt.

Nummer 2

Restaurant El Celer de Can Roca in de Catalaanse stad Girona, dat gerund wordt door de broers Joan, Josep en Jordi Roca, ontving de tweede prijs. Al sinds 2009 staat dit restaurant in de top tien van de lijst en in 2013 en 2016 behaalde het zelfs de eerste plaats. Het restaurant is gespecialiseerd in Catalaanse specialiteiten.

Nummer 3

Vorig jaar stond het New Yorkse restaurant Eleven Madison Park van co-eigenaren Will Guidara en Daniel Humm nog op de eerste plaats. Chef-kok Humm staat bekend om zijn geroosterde eend die hij in de loop der jaren al op verschillende manieren heeft geserveerd. Het restaurant werkt met een wisselend tasting menu van 8 tot 10 gangen.

In de top tien

Op de negende plaatst staat restaurant Mugaritz uit Errenteria in Spaans Baskenland. Al enige jaren staat het hoog genoteerd in de lijst. Chef-kok Andoni Luis Adruriz heeft ooit stage gelopen bij El Bulli, waar hij de moleculaire gastronomie is gaan waarderen.

Op de tiende plaats is Asador Etxebarri in Atxondo in de provincie Biskaje geëindigd. Chef-kok Victor Arguinzoniz bereidt al zijn verse en seizoensgebonden producten op een authentieke hout gestookte BBQ.

Speciale prijzen

Naast de prijs voor het beste restaurant, worden er ook speciale prijzen uitgereikt, zoals de prijs voor de beste vrouwelijke kok. Ook hier bleef Spanje niet onopgemerkt. Restaurant Azurmendi in Larrabetzu kreeg de prijs voor het duurzaamste restaurant en Disfrutar in Barcelona was de hoogste nieuwkomer.

Het gaat goed met de Spaanse keuken

Opvallend is dat van alle restaurants die over de vijf continenten van de wereld worden beoordeeld, zoveel Spaanse restaurants in de prijzen zijn gevallen. Kennelijk gaat het goed met de Spaanse keuken en weten critici deze te waarderen.

Hoewel het bij deze lijst om de beste 50 restaurants gaat, is het uiteraard een eer als een restaurant genoemd wordt bij de 100 beste restaurants van de wereld.

18  – Disfrutar, Barcelona

31  – Arzak, San Sebastián

32 – Tickets, Barcelona

43 – Azurmendi, Larrabetxu, Biskaje

57 – Nerua, Bilbao

68 – Quique Dacosta, Dènia

76 – Martin Berasategui, Lasarte-Oria

77 – Elkano, Getaria

95 – Enigma, Barcelona

96 – Diverxo, Madrid

Dit vind je misschien ook leuk