Iberische stad van ruim 2500 jaar oud ontdekt in Noordoost-Spanje

door admin
Iberische stad van ruim 2500 jaar oud ontdekt in Noordoost-Spanje

De resten van deze stad liggen in de plaats Banyeres del Pened`s in de Spaanse provincie Tarragona. De resultaten met deze opmerkelijke conclusie werden woensdag gepresenteerd in een oud stadspaleis in Banyeres op 500 meter van de nieuwe Iberische stad vandaan. 

De wetenschappers wijzen aan de nieuwe vondst een groter belang toe dan aan de tot nu toe belangrijkste Iberische resten in Catalonië van Ullastret, de tot nu toe belangrijkste blootgelegde resten van een stedelijk gebied uit de tijd van de oorspronkelijke bewoners van het Iberisch Schiereiland. 

De stad wordt volgens de onderzoekers en archeologen gekenmerkt door een ‘vrij regelmatige wegstructuur gevormd door min of meer evenwijdig aan elkaar lopende brede straten die loodrecht worden gekruist door smallere wegen’. Tot nu toe zijn ongeveer 200 woningen aangetroffen met pleinen, bijzondere gebouwen, muren, torens en een grote kuil waarin, naar het schijnt, de grote stad van de Iberische stam die in wat nu de oostkust van Spanje is, leefde. Hun hoofdstad was Kesse, het huidige Tarragona.

Enkele opgravingen uit de jaren tachtig en negentig wezen al op de mogelijke aanwezigheid van een grote Iberische nederzetting, die nu is vastgesteld met hulp van de bodemradar. Op basis van aan de oppervlakte gevonden keramiek en de vroegere opgravingswerkzaamheden vermoedde men al dat er een nederzetting moet zijn geweest rond de zesde eeuw voor Christus die tegen 200 jaar voor onze jaartelling zou zijn verlaten tijdens de Tweede Punische Oorlog of de opstanden tussen verschillende stammen die daarop volgden. 

De onderzoekers willen dit jaar een eerste echte opgraving doen en zeggen dat de bodemradar hierbij ontzettend heeft geholpen. De burgemeester van Banyeres del Pened`s, Amadeu Benach, heeft al aangegeven dat de gemeente het terrein waaronder de Iberische stad ligt, te willen opkopen in de komende maanden, zodat de universiteit er ongestoord verder kan met de archeologische werkzaamheden. Het doel is uiteindelijk de vondsten te tonen aan het publiek. ‘Het is een geweldige vondst, niet alleen voor onze gemeente maar voor heel Catalonië’, aldus Benach. 

Dit vind je misschien ook leuk