Steeds meer omstreden stierenrennen in Pamplona weer van start

door admin
Steeds meer omstreden stierenrennen in Pamplona weer van start

Jaarlijks staan honderden waaghalzen te trappelen om tientallen briesende stieren voor te blijven in eenrace tussen mens en dier door de nauwe straatjes van de historische kern van deze Noord-Spaanse stad. Naast deze wereldberoemde ‘encierro’, zoals de stierenrennen worden genoemd, worden er tal van andere activiteiten georganiseerd om de bezoekers en inwoners van de stad te vermaken. Er zijn muziekoptredens, er is feria, er wordt gegeten en gedronken en iedereen viert dag en nacht feest. Er komen elk jaar ruim een half miljoen bezoekers af op San Fermin.

Gewond

De stierenrennen in deze Noord-Spaanse stad zijn ook buiten Spanje beroemd, niet in de laatste plaats omdat er jaarlijks mensen gewond raken bij lelijke valpartijen van de stieren en van rennende mensen. Elk jaar zijn er tussen de 200 en 300 gewonden. Soms komen deelnemers of zelfs toeschouwers om het leven nadat ze door een stier op de horens zijn genomen. De ‘encierro’ trekt bovendien veel buitenlandse toeristen, die zich minder bewust zijn van het feit dat (aangeschoten of dronken) voor stieren uitrennen door smalle en gladde straatjes echt gevaarlijk kan zijn. 

Seksuele agressie

De laatste jaren kwamen de jaarfeesten in Pamplona onder vuur te liggen vanwege verschillende incidenten rond seksuele agressie. Onlangs werd een groep van vijf Spanjaarden uit Sevilla veroordeeld tot negen jaar cel nadat ze tijdens San Fermin in 2016 een jonge vrouw uit Madrid hadden verkracht. Elk jaar maken vrouwen opnieuw melding van overmatig macho- en handtastelijk gedrag van de aanwezige mannen in de stad. Bovendien zijn veel mensen in een voortdurende staat van dronkenschap.

Dierenrechten

Bovendien worden de protesten vanuit de dierenbeschermingshoek steeds fanatieker. Dierenrechtenorganisaties zoals PETA zijn tegen de in hun ogen bloedige ‘encierro’, die ze ‘een regelrechte martelgang voor de dieren’ noemt. Ook al brengen de stieren die gestresst en angstig door richting de arena rennen, hun tocht er levend vanaf. Uiteindelijk worden ze in de arena alsnog gedood.

De gemeente biedt via deze website, ook in het Engels, alle informatie over deze feestweek en de stierenrennen. Zie de video voor een sfeerbeeld van San Fermín.

Oorsprong stierenrennen

De oorsprong van de stierenrennen is niet helemaal duidelijk. Het startte vermoedelijk op het moment dat stierenvechten erg populair was. Een manier om de stieren van de stal naar de arena te krijgen, was door ze door straten te laten rennen. Zo besloten steeds meer mensen met de stieren mee of voor ze uit te gaan rennen. Zo groeide het uit tot de traditie die het nu is. Dat de ‘encierros’ ook internationaal zo populair zijn, is mede te danken aan de eerste roman uit 1926 van Ernest Hemingway ‘The Sun Also Rises‘, waarin hij de traditie omschreef als het feest van de overleving. 

Dit vind je misschien ook leuk