De Aziatische bosmug heeft zich gevestigd in Noordwest-Spanje

door admin
De Aziatische bosmug heeft zich gevestigd in Noordwest-Spanje

Volgens een rapport van het Spaanse Centrum voor ziektebestrijding en preventie (CCAES) is de Aziatische bosmug (Aedes japonicus) voor het eerst aangetroffen in Spanje en andere Zuid-Europese landen. Het Spaanse onderzoekscentrum voor bosbouw en milieu (CREAF) meldde woensdag dat er vanuit de autonome regio Asturië een waarschuwing is uitgebracht via de app Mosquito Alert.  

Begin juni werd vanuit de gemeente Siero in Asturië een foto van een verdachte mug naar Mosquito Alert gestuurd. Na plaatsing volgden van dezelfde fotograaf ook foto’s van volwassen exemplaren en larven van de mug. Daarna kon worden bevestigd dat het inderdaad om de Aziatische bosmus gaat.  

Het terrein waar de mug is aangetroffen, werd vervolgens door entomologen van Mosquito Alert en van de Universiteit van Zaragoza onderzocht. Ook vertegenwoordigers van het project voor entomologische bescherming van het ministerie van volksgezondheid deden aan mee aan het onderzoek.

Roger Eritja, hoofd van de entomologen van Mosquito Alert, verklaarde: “Nadat wij het hele gebied hebben doorzocht, hebben wij alle biologische fasen van deze mug aangetroffen op verschillende, ver uit elkaar gelegen gebieden. Dat is een teken dat de Aziatische bosmug zich al gevestigd heeft in een gebied dat veel groter is dan eerst gedacht. Maar dit kan alleen bevestigd worden nadat het gebied uitvoeriger is bestudeerd.”

Wat de onderzoekers de meeste zorgen baart, is dat deze Aziatische bosmug niet alleen mens en dier steekt, zoals alle muggen dat doen. Hij kan ook verschillende virussen overbrengen, zoals het gevreesde Westnijlvirus. In laboratoria is aangetoond dat de mug ook tropische infectieziekten zoals Dengue (Knokkelkoorts) en Chikungunya kan overbrengen. Desondanks benadrukken de autoriteiten dat het zeer onwaarschijnlijk is dat deze mug nu al deze ziekten in Spanje zal overbrengen in Spanje. “De muggen kunnen alleen ziekten overbrengen als ze in grote getale voorkomen én als de  infectieziekten al onder de bevolking voorkomen.” Omdat de mug nog niet veel in Asturië voorkomt en de tropische infectieziekten evenmin, hoeven mensen zich nog geen zorgen te maken volgens Eritja. 

Mosquito Alert moedigt de inwoners van Asturië en de nabijgelegen regio’s aan om de app te downloaden en middels het uploaden van zoveel mogelijk foto’s van muggen actief mee te doen aan de afbakeningsonderzoeken.

De Aziatische bosmug

De Aziatische bosmug is gestreept, net als de tijgermug en de gelekoortsmug. Maar toch zijn er uiterlijke verschillen. De Aziatische bosmug is een stuk groter dan de andere twee tropische muggen. Bovendien is hij bruin en heeft als karakteristiek kenmerk verschillende gouden strepen op het lijfje. Deze mug kan lange afstanden afleggen en is bestand tegen de kou. De mug plant zich voort op plekken met stilstaand water en is vooral overdag en tijdens de schemering actief. In tegenstelling tot de tijgermug, komt de Aziatische bosmug meer voor in bosrijke gebieden en is minder agressief.

Dit vind je misschien ook leuk