Achttien Spaanse natuurwonderen volgens National Geographic

door admin
Achttien Spaanse natuurwonderen volgens National Geographic

Kristalhelder water in allerlei tinten blauw, mysterieuze grotten, verborgen meren, fascinerende rotsformatie en overweldigende watervallen prijken op deze lijst, die het goed zou doen als dé bucket list voor natuur- én Spanje-liefhebbers.

1. Valle del Jerte, Extramadura

Deze vallei gevormd door de rivier Jerte in het noorden van Extremadura is op zijn mooist in het voorjaar. Dan kleuren de bloesems van de kersenbomen het land wit. In maart en begin april is het er op zijn mooist. Dan worden ook de feesten Fiesta del Cerezo gevierd. Het natuurreservaat La Garganta de los Infiernos ligt er in de buurt, een prachtige kloof waar de rivier doorheen loopt met natuurlijke zwembaden om af te koelen.

2. Playas de las Catedrales, Galicië

Dit strand siert regelmatig de bovenste regionen van lijsten met de mooiste stranden ter wereld. Wind en zee boetseerden samen een van de beroemdste rotspartijen langs de Galicische kust met bogen en gewelven tot wel 32 meter hoog die doen denken aan een natuurlijke kathedraal. Wanneer het eb is kun je langs de rotsen en in grotten wandelen tussen Ribadeo en Foz.

3. Natuurpark Las Lagunas de Ruiedera, Albacete

Tussen de provincies Albacete en Ciudad Real in het platteland van Montiel ligt een spectaculair stukje natuur. Zestien getrapte kleine meren worden met elkaar verbonden via watervallen. Het is een geliefd gebied voor watersporters en vissers. 

4.Bufones de Pría, Asturië

In Llames de Pría, langs de kust van Llanes in Asturië, beuken de golven van de Atlantische Oceaan met groot geweld tegen de steile rotsen. Water spat schuimend metershoog en door de druk spuit het water door de spleten en kieren van de poreuze rotsen heen ook aan de bovenkant het land op. Dit spektakel trekt bij een woeste zee altijd veel bezoekers.

5. Nationaal park Timanfaya, Lanzarote

In het zuidwesten van het Canarische eiland Lanzarote ligt het vulkanische Nationale park Timanfaya. Dit is beroemd vanwege de vulkanische activiteit die er nog steeds voor zorgt dat de warmte van het binnenste van de aarde tot zeer dicht onder het oppervlak reikt. In de 18e en 19e eeuw kwamen hier talloze vulkaanuitbarstingen voor die het landschap van nu vormden. Er zijn kraters, vlakten en stenen van zwart gestold lava.

6. Bardenas Reales, Navarra

Dit woeste natuurpark werd door Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Het is een woestijnachtig landschap dat ondanks de ogenschijnlijke kaalheid ervan indrukwekkende ravijnen, hoogvlakten en steile rotspartijen herbergt, dankzij miljoenen jaren waarin erosie van wind en water het land vormden. Roofvogels en reptielen vormen de voornaamste inwoners van dit onherbergzame gebied in het Noord-Spaanse Navarra.

7. Natuurgebied El Torcal de Antequera, Málaga

Dit kleine natuurgebied bij Antequera ligt vol met karststenen rotsformaties die de fantasie van de bezoekers prikkelen. Elke rots lijkt op iets en het bedenken waarop vormt een leuk vermaak tijdens je bezoek. El Torcal is een van de meest representatieve karstische landschappen van Europa. Er liggen eenvoudige wandelroutes die leiden langs rotsen met namen zoals El Tornillo, ‘el Sombrerillo’ (het hoedje). 

8. Las Médulas, León

Het spectaculaire landschap met roodachtige rotsformaties van Las Médulas werd door Unesco als Werelderfgoed erkend. In het Romeinse Rijk was het de belangrijkste goudmijn. Het landschap is het gevolg van de ruina montium, een Romeinse mijntechniek die door Plinius de Oudere werd beschreven. Men doorboorde de berg en liet er grote hoeveelheden water doorlopen. Hierdoor stortte de berg letterlijk in.

9. Pozo Azul, Burgos

Dit kleine turkooizen meer ligt temidden van de dichte vegetatie van Covanera in Burgos. Eronder ligt de langste ondergrondse grot van Spanje die zeer geliefd is onder speleologen en duikers. De grot werd ontdekt in 1964. Het grootste gedeelte van de galerijen is ondanks de grote belangstelling nog niet ontdekt. In de zomer biedt het meer verkoeling aan inwoners en toeristen uit de buurt.

10. Pozo de los Humos, Salamanca

Deze indrukwekkende waterval van vijftig meter hoog ligt in Salamanca vlakbij de grens met Portugal. Het water komt van de rivier Uces, een zijrivier van de Duero. Je kunt wandelen rond de waterval door een zeer rijke vegetatie en je zou er oog in oog kunnen komen te staan met onder andere de wolf, de steenbok en de Iberische lynx. Ook zijn er veel trekvogels die hier tijdelijk neerstrijken. De beste tijd voor een bezoek is vroeg in het jaar of na regenval. In de zomer is er amper water.

12. Cuevas del Drach, Mallorca

Deze vier met elkaar verbonden grotten liggen op Mallorca in de gemeente Manacor bij Porto Cristo in het oosten van het eiland. De grotten zijn tot 25 meter diep en 4 kilometer lang. Elke grot heeft een eigen naam: de Zwarte grot, de Witte grot, de Grot van Luís Salvador en de Grot van de Fransen. De grot werd gevormd door het water van de Middellandse Zee in het Mioceen. In de grot ligt het ondergrondse meer Martel. De grotten vormen de populairste attractie op Mallorca. Het beste is om ze buiten het hoogseizoen een bezoek te brengen.

13. Playa de Sotavento, Fuerteventura

Het beroemdste en erg paradijselijke strand van het Canarische eiland Fuerteventura is negen kilometer lang en ongerept. Bij eb wordt het strand zoveel groter dat men er op zo’n moment aan twijfelt of Tenerife wel het grootste eiland van de archipel is. Bij laagtij ontstaan er ook poelen waarin het licht van de zon prachtig wordt gereflecteerd. Bij vloed is het strand geliefd onder kite- en windsurfers vanwege de ideale golven.

14. Vulkanisch natuurpark La Garrotxa, Gerona

Maar liefst veertig niet-actieve vulkanen vormen samen dit natuurpark dat bol staat van de prachtige, weelderig begroeide landschappen en kraters. Het ligt in de streek Garrotxa in Gerona en heeft 28 routes van verschillende moeilijkheidsgraad en lengte.  

15. Grutas de San José, Castellón

Gelegen in Castellón, in het natuurpark Sierra de Espadán, werden de grotten van San José gevormd door de langste ondergrondse rivier van Europa met maar liefst 2.750 meter. Enkele gangen zijn te bezoeken via een route van 800 meter door de zalen Los Murciélagos, Boca del Forn, Lago de Diana, Dibal, Azul en La Mereneta.

16. Zoutmeren van Doñana, Cádiz

Een gedeelte van het natuurpark Doñana in het zuidwesten van Andalusië wordt bedekt door een enorme witte vlakte. Dit zijn de zoutmeren en moerassen, waar het water van de Atlantische Oceaan zich mengt met het zoete water van de Guadalquivir. Het gebied is van een onschatbare ecologische en culturele waarde. Het gebied is alleen met gids te betreden en zeer geliefd onder vogelaars die zich vergapen aan grote kolonies flamingos, lepelaars en visarenden onder veel meer.

17. Tabernas woestijn, Almería

Ten noorden van Almería in het zuidoosten van Andalusië ligt de enige woestijn van Europa. In de jaren zestig en zeventig vormde deze het decor voor Spaans-Italiaanse filmproducties, waaronder de ‘spaghettiwesterns’ van Sergio Leone. Bij de ingang is het bezoekerscentrum waar alle benodigde informatie te verkrijgen is en gereserveerd kan worden voor tochten door de woestijn. Deze woestijn geeft een heel onwerkelijk, ‘alleen-op-de-wereld’ gevoel.

18. Las Dunas de Bolonia, Cádiz

Met een hoogte van 30 meter en 200 meter breed liggen de duinen van Bolonia midden in natuurpark Estrecho de Gibraltar. Door de eeuwige oostenwind ‘wandelen’ de duinen enkele centimeters per jaar, waardoor de pijnbomen in het bos erachter steeds verder onder het zand komen te liggen. Aan de rand van de duinen zie je dat je feitelijk over de met zand bedekte boomtoppen loopt. De duinen liggen ook aan een van de mooiste stranden van de Costa de la Luz, zoals de Atlantische kust in Andalusië ook wordt genoemd. Aan Playa de Bolonia zijn eveneens de resten van de Romeinse vindplaats Baelo Claudia te bezoeken.

Dit vind je misschien ook leuk