Justitie waarschuwt voor nieuwe criminele organisaties in Noord-Spanje

door admin
Justitie waarschuwt voor nieuwe criminele organisaties in Noord-Spanje

De toename van bendes die zich bezighouden met de smokkel van migranten heeft geleid tot meer toezicht in dit gebied vanaf 2017. Dit staat beschreven in het rapport van Justitie. Volgens dit rapport komen deze nieuwe organisaties de migranten – door de sluiting van de Jungle van Calais – nu ophalen in Noord-Spanje.

Internationale samenwerking cruciaal

Het Ministerie van Justitie in Spanje geeft aan veel moeite te hebben met de voltooiing van de lopende onderzoeken naar deze organisaties en hun werkwijzen. Justitie geeft aan dat internationale samenwerking – op politiek en juridisch vlak – onmisbaar is om de lopende onderzoeken af te kunnen ronden en zo een einde te maken aan deze organisaties.

Migrantensmokkel misdrijf

Sinds 2015 is ‘migrantensmokkel’ toegevoegd aan het artikel van het wetboek van strafrecht. Sinds deze wijziging wordt het smokkelen van migranten ook als misdrijf gezien. Justitie vind dit een positieve ontwikkeling.

In 2017 hebben er 710 gerechtelijke procedures gelopen in het kader van migrantensmokkel. Deze aantallen zijn inclusief de smokkel van migranten vanuit of via Afrika naar Spanje. In 2016 ging het nog om 518 procedures, wat betekent dat er sprake is van een stijging van 37 procent in een jaar tijd.

Verschillende aanklagers hebben echter kritiek op de wijziging van dit artikel vanwege achterblijvende regelgeving over verzwarende maatregelen: “In dit artikel staat namelijk niks beschreven over het verlenen van bijstand bij de onrechtmatige toelating, het verblijf of de vervolgprocedure van de migrant”.

Om deze reden heeft Justitie zich in 2017 voornamelijk gericht op het onderzoek naar de ernstigere gevallen van migrantensmokkel en de werkwijzen van de criminele organisaties.

Dit vind je misschien ook leuk