Nieuw master-schandaal in Spanje rond minister van Gezondheid

door admin
Nieuw master-schandaal in Spanje rond minister van Gezondheid

Dit waren Pablo Casado, de huidige partijsecretaris van de Partido Popular, hij volgde Mariano Rajoy op na diens vertrek uit de regering. Daarvoor betrof het Cristina Cifuentes, de voormalige premier van de regio Madrid. Zowel Casado als Cifuentes ontkenden beide iets te weten over de fraude waarvan ze werden beschuldigd. Cifuentes moest uiteindelijk opstappen, mede omdat er een video opdook waarin zij jaren geleden werd betrapt om het stelen van producten uit een warenhuis. Dit samen met het gerommel rond haar master was voldoende om haar de functie niet meer toe te vertrouwen.

Bij alledrie zijn onregelmatigheden ontdekt over bepaalde cijfers die ze hebben gehaald, zonder bij bepaalde vakken aanwezig te zijn geweest. Bij minister Montón gaat he om cijfers die nadat de master was voltooid nog zijn gewijzigd.

Minister Montón zegt nu alle instructies en vereisten die golden voor haar master en werden opgelegd door de universiteit te hebben gevolgd en uitgevoerd. Ditzelfde argument gebruikten Casado en Cifuentes in hun verdediging.

De universiteit kwam met een verklaring waarin staat dat Montón’s dossier ‘per cursus nader bekeken wordt om te bepalen in welke context deze gewijzigde cijfers, die tijdens een inspectie boven kwamen, tot stand zijn gekomen’. Men beloofde tevens zo spoedig mogelijk met resultaten te komen, zodat ‘passende maatregelen’ genomen kunnen worden.

Ondanks Montón’s ontkenning, gaan er al stemmen op binnen haar partij dat ze op moet stappen. ‘Ik begreep dat toen ik mijn eind-thesis inleverde, ik alles had gehaald,’ zo zei de minister tijdens een interview met radio Cadena SER. ‘Ik denk dat een persoon die niets illegaals heeft gedaan, niet ondermijnd zou mogen worden’. Volgens haar studenten rapport is er minstens een gedeelte van de cursus ‘niet ingezonden’.

Volgens het verhaal dat naar buiten werd gebracht door de krant Eldiario.es, zou Montón niet alle delen van de master hebben gehaald in juni 2011, gezien het feit dat, volgens haar studenten rapport, minstens een gedeelte van de cursus gemarkeerd is als ‘niet ingediend’.

Volgens Eldiario.es zou iemand op 25 november 2011 in het IT-systeem van de universiteit de term ‘niet gehaald’ hebben gewijzigd in ‘geslaagd’, ondanks het feit dat de administratieve procedures voor de cursus al gesloten waren. Deze vermeende wijziging van haar titel buiten de deadline zou verklaren waarom Montón’s officiële certificaat stelt dat ze de cursus in 2012 met succes heeft afgerond.

Tot nu toe staan de PSOE, de partij van Montón én de regering waar ze deel van uitmaakt achter haar. Wel bestaat de vrees dat er nog meer openbaringen over de zaak zullen komen. Ondertussen weigert Montón op te stappen naar aanleiding van deze zaak.

Dit vind je misschien ook leuk