Google eert Spaanse Grot van Altamira

door admin
Google eert Spaanse Grot van Altamira

De doodle is een aangepast logo dat de grootste zoekmachine ter wereld regelmatig gebruikt om aandacht te vragen voor internationale feestdagen of speciale evenementen. De Grot van Altamira ligt bij de gemeente Santillana del Mar op 30 kilometer ten westen van Santander in de Noord-Spaanse provincie Cantabrië. De grot van 270 meter lang is wereldberoemd vanwege de ruim 14.500 jaar oude grotkunst die er de tands des tijds heeft doorstaan en nog steeds te bewonderen is.

Op 24 september 1879 werd de Grot van Altamira werd op 24 september 1879 ontdekt toen jager en amateur-archeoloog Marcelino Sanz de Sautuola er door zijn 9-jarige dochter per toeval naartoe werd gebracht. Naar verluidt zou dit meisje als eerste de tekeningen hebben ontdekt en bewonderd.

Doordat de grot circa 13.000 jaar geleden werd afgesloten door een steenmassa zijn de in totaal 260 tekeningen relatief goed bewaard gebleven. Het gaat om tekeningen gemaakt met houtskool, oker, roest en mengsels daarvan. De vroege kunstenaars gebruikten daarbij het reliëf van de grot om de tekeningen een extra dimensie mee te geven. Er zijn afbeeldingen van dieren, waaronder mammoeten en bizons, maar ook meer abstracte zaken zoals handen.

Werelderfgoed

De schilderingen werden in 1985 door Unesco samen met die in zestien andere paleolithische grotten verspreid over Europa en elders benoemd tot werelderfgoed van onze verre voorouders uit de vroege steentijd. De grot in Altamira werd in 2002 gesloten voor publiek vanwege de beschadigende effecten van menselijke uitwasemingen op de kwaliteit van de tekeningen. Dit was al eerder tussen 1977 en 1982 gebeurd.

Replica

Om belangstellenden toch een reden te geven de plaats Santillana del Mar te blijven bezoeken, werd in 2002 vlakbij een replica van de grot compleet met schilderingen nagebouwd door Manuel Franquelo en Sven Nebel. Er verrees ook een museum. Dit geheel trekt jaarlijks een paar honderdduizend bezoekers. Kopieën van de tekeningen zijn eveneens te vinden in het nationaal archeologisch museum in Madrid, in een museum in München en in Japan.

Test

In het voorjaar van 2014 ging de echte grot weer open voor een beperkte test. Gedurende een paar maanden konden wekelijks vijf personen met een gids de grot bezoeken. De proef werd gebruikt om de impact op de grot van de nieuwe menselijke aanwezigheid te testen. Aangezien die toch erg groot bleek, is de echte grot nog steeds gesloten voor publiek. 

Dit vind je misschien ook leuk