Koffie drinken in Málaga

door admin
Koffie drinken in Málaga

Malagueños kennen zo tien koffies, zo leren we van een tegelbord op de gevel van Café Central op het plein Plaza de la Constitución. In het leven van alledag zijn er echter wat minder die je moet onthouden om een echt lekkere koffie te kunnen nuttigen in deze Zuid-Spaanse stad.

De gewoonte om verschillende namen te hanteren komt voort uit het feit dat er vroeger verschillende soorten koffie werden geschonken. De ene was bitterder van smaak dan de andere. Om die bittere smaak wat te verzachten, liet je wat melk bij je koffie schenken. Van een drupje tot een enorme scheut, al naar gelang de voorkeur. Zo ontstonden er door de jaren heen nieuwe koffies. 

In Málaga dus geen hip gedoe met latte macchiatos, bon bon-smaak of mocha. Gewoon tien koffies, variërend van een straffe bak zwart vocht tot een glas hete melk met een drupje koffie erin. Degene die al deze varianten een eigen naam gaf om zijn leven wat makkelijker te maken, was José Prado, de vroegere uitbater van Café Central. Vanaf het moment dat het regionale koffiemerk Santa Cristina deze namen in een reclamecampagne opnam, werden ze snel gemeengoed in de stad. 

Koffie in een glas

In de reclamecampagne van Santa Cristina zit de koffie in glaasjes. Malagueños drinken hun koffie namelijk graag uit een vaso. Kopjes zijn voor toeristen ofwel guiris. Alleen in Málaga bestel je dus een mitad als je een café con leche ofwel een koffie verkeerd wilt drinken.

Café con hielo

Wees ook niet verbaasd wanneer in de zomer naast je op het terras iemand een hete koffie in een glas vol ijsblokjes schenkt. Deze café con hielo is onmisbaar als je niet zonder je koffie kunt, maar het buiten wel veertig graden is. En nog lekkerder wanneer de ijsblokjes zelf ook van koffie zijn gemaakt. Dan kun je er iets langer over doen zonder dat je koffie door het gesmolten ijs slap wordt. Wil je iets sterkers, laat dan gewoon een scheut brandy of whisky in je café solo gieten. Dat heet een carajillo. Regelmatig zie je vroeg in de ochtend Malagueños staand aan een bar hun carajillo nuttigen om de dag met een flinke oppepper te starten. 

De koffies in Málaga

Op de schaal van helemaal geen melk tot heel veel melk kregen de koffies in Málaga dus de volgende namen:

Solo, Largo, Semi Largo, Solo Corto, Mitad, Entre Corto, Corto, Sombra en Nube. Café Central heeft er als grapje nog een tiende aan toegevoegd: No me lo pongo: geef het me niet met als afbeelding een leeg glaasje.

Meer over Málaga

Ben je in Málaga of ga je er binnenkort heen en wil je meer van dit soort leuke informatie over de stad lezen? Zoek je naar originele dingen om te doen in deze populaire Zuid-Spaanse stad? Verblijf je in de stad maar wil je ook meer weten over de omgeving? Bestel dan het reisboek Málaga, de leukste trips door stad en omgeving, geschreven door Else Beekman online of in Spanje bij else@inspanje.nl. Of je nu met je gezin op vakantie gaat, liever actief je vakantie viert of vooral wilt genieten van de lokale keuken en de plaatselijke wijnen, dit boek is een aanrader voor iedereen die richting Málaga reist en inspiratie nodig heeft voor een leuke en gevarieerde vakantie.

Dit vind je misschien ook leuk