Spaanse foodies opnieuw verontwaardigd over Britse uitvinding

door admin
Spaanse foodies opnieuw verontwaardigd over Britse uitvinding

Deze vinding van de Britse supermarktketen Morrison’s werd onder meer getoond op het sociale mediakanaal van Now This News en doet de Spaanse culi’s teveel denken aan ‘horchata’, de eeuwenoude Valenciaanse veganistische melk gemaakt van chufas (aardamandelen), water en suiker. Horchata wordt vooral gedronken tijdens de merienda, de kleine maaltijd die Spanjaarden tussen de lunch en het diner nuttigen zo rond een uur of zes. 

De Britse vegan melk is gemaakt van tijgernoten, spliterwten, zonnebloemolie en calciumcarbonaat en wordt geleverd in herbruikbare glazen flessen. Ondanks dat in de video waarmee Morrison’s de melk als nieuw product promoot wordt verwezen naar horchata en er wel degelijk andere ingrediënten in zitten, zijn er toch heel wat Spanjaarden via sociale media over gevallen. ‘Opgelet, de Britten hebben horchata ontdekt. Veganistische melk van tijgernoten zeggen ze’, schrijft de een. Een ander noemt het ‘een guiri millennial uitvinding met toegevoegde s…’. ‘Klinkt bekend?’ klinkt het elders en ‘Dit is horchata, hou me niet voor de gek’. 

Een paar weken geleden waren de foodies al boos over Britse ‘cheesy churros’. Churros zijn Spaanse deegslierten die gefrituurd worden geserveerd en die bij het ontbijt of bij de merienda in de koffie, warme chocolade of suiker worden gedipt. De Britse churros met kaassmaak krijgen er echter een rode pepersaus bij om ze in te dippen en zijn gemaakt van aardappelpuree met kaassaus. Hierop kwam commentaar als ‘Houd Gibraltar, maar doe dit alstjeblieft niet!’ en iemand vroeg zich af of de nieuwe kerstsnack toevallig de Britse wraak was op het Spaanse commentaar op de brexit-deal met betrekking tot Gibraltar.

In 2016 was er al een relletje omdat de beroemde Britse tv-kok Jamie Oliver het had gewaagd om chorizo in zijn paella te stoppen. Volgens de hierop reagerende Spanjaarden heeft het beroemde Valenciaanse gerecht dan niets meer met paella te maken en kun je het net zo goed ‘rijst met spullen’ noemen…

Dit vind je misschien ook leuk