Inwoners Soria staan op tegen ontvolking Spaans binnenland

door admin
Inwoners Soria staan op tegen ontvolking Spaans binnenland

Ze willen dat de overheid helpt hun provincie van de ondergang te redden. ‘Soria wil een toekomst’ en ‘Ja, ja, ja ik wil hier wonen’ stond er onder meer te lezen op spandoeken en stukken karton. ‘Sánchez en Herrera we willen wegen’, hield een ander omhoog tussen de duizenden mensen die in het centrum van de provinciehoofdstad ten noorden van Madrid bijeenkwamen. Het ging om de grootste demonstratie in de geschiedenis van Soria, waar even de bevolking werd verdubbeld, aangezien er normaal een kleine veertigduizend mensen wonen. 

Ook waren talloze stukken karton te zien met daarop namen van kleine dorpen en daarachter de tekst ‘wil een toekomst’. De demonstratie werd georganiseerd door het burgerplatform ‘Soria Ya!’ onder het motto ‘niet één meer onschuldig’.

De bevolking voelt zich in de steek gelaten door de nationale en regionale beleidsmakers vanwege het gebrek aan investeringen die gedaan worden in de meest dunbevolkte provincie van Spanje met amper 9 inwoners per vierkante kilometer.

Er zou meer geïnvesteerd moeten worden in wegen, gezondheidszorg, industriegebieden, een slim demografisch beleid en werkgelegenheid. Die worden al jarenlang keer op keer beloofd, maar er komt volgens de bevolking en Soria Ya! niets van terecht. Ondanks de belofte dat er een nieuwe weg tussen Soria en Valladolid aangelegd zou worden, een directe verbinding met Tudela, de modernisering van de spoorlijnen en een nieuwe spoorverbinding tussen Valladolid en Zaragoza of eentje naar Calatayud, wacht men daarop nog steeds.

Ook werd herhaaldelijk meer geld uit het Fondo de Compensación Interterritorial beloofd. Dit fonds dient ter egalisering van economische onevenwichtigheden. In 2016 werd aan Soria – de duidelijk meest benadeelde provincie van alle negen provincies- door de Junta van Castilla y León slechts 0,7% van dit fonds toegewezen. In tegenstelling tot de andere provincies Ávila, Burgos, León, Palencia, Segovia, Valladolid en Zamora Zamora. Salamanca ontving met 38% het meeste. 

Het binnenland van Spanje kampt al decennialang met leegloop. Mensen trekken er weg en volledige dorpen raken onbewoond. In 2017 telde Soria 121 gemeenten die risico lopen op onomkeerbare ontvolking. Van de in totaal 183 gemeenten die de provincie telt gaat het dus om één op elke drie plaatsen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘De demografische duurzaamheid van het lege Spanje’, gepubliceerd door het Centrum voor Demografische Studies van de Autonome Universiteit in Barcelona. Van alle Soriaanse dorpen wonen er in 172 (94%) minder dan duizend mensen. Dit gegeven uit zich in een sterke veroudering van de bevolking, een afname van het geboortecijfer en een gebrek aan vrouwen. 

Op het ‘platteland’ wonen 22.251 mensen die geen directe toegang meer hebben tot supermarkten of andere winkels die hen kunnen voorzien van de eerste levensbehoeften. Er zijn 5,8 winkels op elke duizend inwoners.

Uit een onderzoek naar vergrijzing van afgelopen november blijkt dat Soria binnen de Europese Unie de meest verouderde provincie is. De verouderingsindex in Soria is 42,5 op een schaal van 0 tot 100. De regio CAstilla y León waartoe Soria behoort heeft een score van 39,6 en het Spaanse gemiddelde is met 35,7 eveneens hoog.

Dit vind je misschien ook leuk