Politie waarschuwt voor ‘diefstalexplosie’ op Gran Vía in Madrid

door admin
Politie waarschuwt voor ‘diefstalexplosie’ op Gran Vía in Madrid

Elke dag komen er bij de politie in Madrid gemiddeld 260 meldingen van diefstal binnen. Het grootste deel van deze diefstallen wordt gepleegd in het centrum van de Spaanse hoofdstad. Dagelijks zijn er tienduizenden toeristen te vinden in Madrid en zij vormen perfecte slachtoffers voor de bendes die in de stad actief zijn.

Explosieve stijging overvallen eind 2018

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken maakte onlangs de cijfers bekend van het aantal overvallen in de eerste negen maanden van 2018. De verwachting is dat het totale aantal overvallen op 31 december voor het hele jaar veel hoger zal uitvallen. Enerzijds door de kerstperiode en anderzijds ten gevolge van de hervormingen die gedaan zijn aan de Gran Vía. De politie vertelt hierover: ‘Sinds de trottoirs zijn verbreed, hebben we te maken met een explosieve groei in het aantal overvallen. Er is simpelweg meer ruimte voor mensen op straat. Meer mensen betekent meer winkels die open gaan en meer drukte in de winkels. Deze drukte trekt criminelen aan. De laatste tijd is de werkdruk bij de politie enorm.’

Georganiseerde criminele bendes zijn terug in Madrid

Ook de georganiseerde bendes, de zogenaamde “bolseros”, zijn terug van weggeweest. Het gaat dan voornamelijk om Roemeense en Bulgaarse mensen die met behulp van gevoerde tassen producten uit winkels stelen. Op dit moment zijn er tussen de tien en vijftien criminele bendes actief in het centrum van Madrid. De meeste criminelen wonen in Cañada Real en omgeving en in achtergebleven wijken in het zuiden van Madrid. Velen stappen vroeg in de ochtend uit op station Atocha en anderen worden door de leiders van de bendes in busjes afgezet in het centrum.

Binnen de bendes hebben de criminelen de taken verdeeld: De een houdt zich bezig met het maken van een gevoerde tas waarin de producten kunnen worden gestolen zonder dat de beveiligingspoortjes aanslaan. De ander zorgt voor afleiding in de winkel zodat een volgende zich bezig kan houden met het daadwerkelijk stelen van de producten uit de winkels. De gestolen items worden tijdelijk opgeslagen in geparkeerde busjes en auto’s die later worden opgehaald. Ook worden toeristen overvallen op straat. Deze mensen worden afgeleid doordat iets ‘per ongeluk’ kapot valt op straat. Als toeristen erop afkomen om bijvoorbeeld te helpen, dan worden portemonnees en eventuele andere kostbaarheden ongemerkt ontvreemd.

Rechters nemen probleem onvoldoende serieus

In totaal zijn er zo’n tweehonderd criminelen actief in het centrum van Madrid. Slechts 15 tot 20 procent van hen wordt aangehouden. Opvallend is dat er criminelen actief zijn die maar liefst 150 tot 300 politieovertredingen op hun naam hebben staan en dat zij in totaal nauwelijks zes maanden in de gevangenis hebben gezeten voor hun vergrijpen. Verschillende bronnen zijn het erover eens dat rechters deze situatie onvoldoende serieus nemen: ‘Opgepakte criminelen komen de rechtszaal binnen alsof het een dagelijkse kost is, ze accepteren hun (te lichte) straf en ze lopen weer naar buiten en gaan verder met hun criminele werkzaamheden.’

Primark is een van de winkels waar de politie erg druk mee is. De artikelen hebben geen beveiliging omdat het beveiligen van de artikelen meer kost dan de artikelen zelf. Dagelijks komen vanuit deze winkel ongeveer twintig meldingen binnen en worden er rond de tien mensen per dag gearresteerd. Om de twee a drie uur wordt een politiewagen naar de Primark gestuurd. Omdat de Policía Nacional graag meer tijd besteedt aan andere zaken die aandacht verdienen, heeft de politie het gebrek aan beveiliging meerdere malen bij het Ierse bedrijf aangekaart. Desondanks kiest Primark ervoor om geen actie te ondernemen.

Nieuwe trend overvallen

De Policía Nacional waarschuwt mensen ook voor een redelijk nieuwe trend op het gebied van overvallen. Sinds een half jaar zijn er veel minderjarigen die alleen naar Spanje zijn gekomen en hun vriendinnen marihuana geven om klanten in de buurt van Sol te krijgen. De mannen die hierop ingaan worden naar steegjes zoals Espoz en Mina gebracht. Daar worden ze in de vroege ochtend door andere mannen in elkaar geslagen en beroofd. Velen van hen zijn al in het ziekenhuis beland. De politie heeft daarom laten weten dat het niet verstandig is om tussen 1:30 uur ‘s nachts en 6:00 uur in de ochtend alleen door het centrum te lopen.

Dit vind je misschien ook leuk