Groot match fixing-schandaal aan het licht in Spaanse tenniswereld

door admin
Groot match fixing-schandaal aan het licht in Spaanse tenniswereld

De politie maakte de zaak pas in januari bekend na afronding van het vooronderzoek. Europol meldt op zijn website dat onder de verdachten bevinden zeker 28 proftennissers zijn die vorig jaar uitkwamen op het grandslamtournooi US Open. De namen van de tennissers zijn niet vrijgegeven.

Onder de andere verdachten zijn leden van een Armeense bende. Vijftien mensen zijn gearresteerd en zitten vast en de rest wordt nog onderzocht.

In elf woningen voerde de politie huiszoekingen uit. Hierbij werd 167.000 euro aan cash geld, een wapen, vijf luxe auto’s, creditcards, ruim vijftig elektronische apparaten, andere waardevolle items en documentatie in relatie tot de zaak in beslag genomen. 

Het onderzoek naar matchfixing kwam op gang dankzij een tip van het anti-corruptieorgaan Tennis Integrity Unit. Die had ‘onregelmatigheden’ gesignaleerd op de Future- en Challengetoernooien die in 2017 werden gehouden.

De Spaanse autoriteiten gingen ermee van start, maar het werd snel ondersteund door Europol die drie experts naar Spanje stuurde voor assistentie op locatie. 

Voornamelijk jonge, kwetsbare spelers met weinig financiële middelen werden door via een tennisprof door de verdachten omgekocht. Vervolgens gebruikten de Armeense bendeleden de identiteit van duizenden burgers om op de gemanipuleerde wedstrijden te wedden. Bij die wedstrijden waren weer andere leden van de bende aanwezig die controleerden of de tennissers de afspraken wel nakwamen. 

Volgens de voorzitter van de Spaanse tennisbond RFET, Miguel Díaz Román, is het manipuleren van wedstrijden eenvoudig doordat de maffia zich op jonge, onervaren spelers richt en bovendien kan een set missen al voldoende zijn, dus verliezen is niet nodig.

Dit vind je misschien ook leuk