Opnieuw grote vrouwenstaking in Spanje op 8-M

door admin
Opnieuw grote vrouwenstaking in Spanje op 8-M

De Commissie 8M, die de organisatie van de protestdag in handen heeft, acht het meer dan noodzakelijk om opnieuw massaal samen te komen want ‘ook al zijn de problemen van vrouwen nu zichtbaarder, alle inspanningen zijn niet terug te zien in een duidelijke verbetering in het leven van vrouwen’. En ‘er is geen betere vorm van weerstand te bieden dan vooruitgang te eisen’, zo vinden de feministen die de laatste maanden hard hebben gewerkt aan een actualisering van hun argumentatie en voornaamste eisen met betrekking tot veranderingen die ze graag zien in de Spaanse samenleving in het dagelijkse leven van vrouwen en meisjes.  

De vrouwenstaking vraagt aandacht voor de rol van vrouwen in alle gebieden van het leven, zoals de arbeidsmarkt, de zorg, onderwijs, justitie en consumptie. Daarom gaat deze staking veel verder dan een algemene staking. ‘Want de deelname van vrouwen vormt de kern in alle levensgebieden en de staking gaat niet alleen over het werkzame leven, maar ook over alle aspecten van het leven er omheen, zoals die van de (mantel)zorg, de consumptie, huishouden, het onderwijs en alles wat daaraan raakt’.

#1000Motivos

Met de campagne #1000motivos spoort de organisatie van 8M vrouwen aan om hun persoonlijke motieven om te staken te delen via sociale media. Onder de reacties hierop: ‘Omdt de straat en de nacht ook van ons zijn’, ‘omdat we een einde willen aan de dominante rol van mannen in het rechtssysteem’, ‘omdat de zorg niet alleen de verantwoordelijkheid is van vrouwen’ en ‘omdat we een vrije keuze willen over het moederschap’.

Diverse vakbonden hebben al aangekondigd de 24 uursstaking te registreren (CGT en CNT). De vrouwenbeweging heeft er ook bij de UGT en CCOO op aangedrongen dat ze zich hierbij aansluiten. Deze vakbonden staan echter slechts achter stakingen van twee uur per keer. De Onderwijsvakbond van CCOO heeft wel opgeroepen tot een algemene staking in het onderwijs op 8 maart. De studenten van vervolgopleidingen sluiten zich daar eveneens bij aan. 

Redenen om te staken

Viviana Waisman van Women’s Link zegt: ‘Ik hoop dat de opkomst bij deze 8M groter is dan vorig jaar. En dat meer personen, vrouwen, mannen, jongens en meisjes, gelijke rechten voor iedereen komen eisen. Vorig jaar werd met de staking en de manifestatie de stilte doorbroken die in onze samenleving bestond over de discriminatie van vrouwen en meisjes. Grote veranderingen gebeuren echter niet van de ene op de andere dag. Het is een strijd die standvastigheid vereist en we blijven praten over hoe we de stereotypen doorbreken die obstakels vormen voor werk en toegang tot gerechtigheid van vrouwen en meisjes in Spanje.’

Rafaela Pimentel van Territorio Doméstico: ‘De motieven waarom we gaan staken blijven levend. Er zijn er duizenden. Zoals dat veel vrouwen slechts een paar uur per dag werken zonder dat hun rechten worden gerespecteerd. We werken hetzelfde als mannen, maar worden op straat gezet zodra we zwanger zijn. Omdat huishoudelijke taken niet gezien worden als werk, omdat de kwetsbaarheid op de arbeidsmarkt ons zonder pensioenen laat, omdat de grootmoeders hun zorg niet kunnen betalen en velen van hen alleen in huis zitten. Er zijn genoeg redenen.’ 

Dit vind je misschien ook leuk