Nieuwbouw Costa del Sol trekt vooral buitenlanders met gevulde portemonnee

door admin
Nieuwbouw Costa del Sol trekt vooral buitenlanders met gevulde portemonnee

Zo wordt voor nieuwbouwprojecten in Torremolinos circa 4.000 euro per vierkante meter betaald, terwijl in de omgeving een gemiddelde vierkante meterprijs geldt voor tweedehandswoningen van 2.500 euro. In de zone Fuengirola-Reserva del Higueron (op de grens met Benalmádena) gaan nieuwbouwappartementen weg voor ruim 4.000 euro per vierkante meter. In La Cala de Mijas liggen prijzen met 3.000 euro iets lager.

CBRE, een internationale vastgoedorganisatie en wereldwijd het grootste vastgoedadviesbureau met hoofdkantoor in Los Angeles (voorheen CB Richard Ellis) deed onderzoek naar de karakteristieken van nieuwbouwprojecten aan de Zuid-Spaanse kust en kwam met bovengenoemde prijzen, die werden overgenomen door de krant Sur. Het gemiddelde budget van de hedendaagse typische cliënt die onroerend goed koopt aan de Costa del Sol ligt tussen de 500.000 en 1 miljoen euro.

Een van de conclusies uit het onderzoek is dat er wordt gebouwd met ‘niet alleen meer kwaliteit en veel beter verzorgde ontwerpen en gemeenschappelijke diensten, maar ook voor veel hogere prijzen’, dan in het recente verleden.

De onderzoekers herinneren eraan dat in de jaren voor de crisis vooral werd gebouwd voor speculatieve doeleinden en een van de gevolgen daarvan was dat men het met de kwaliteit en de ligging  van de bouw niet zo nauw nam. De doelgroep was afkomstig uit de gemiddelde markt en had niet buitensporig veel te besteden.

Hoge kwaliteit

Dit is echter deels aangedreven door de eisen van de huidige kopers flink veranderd. De gemiddelde koper van nieuwbouw aan de Costa del Sol heeft nu een goed gevulde portemonnee en komt uit het buitenland. Hij heeft niet zozeer een specifieke plaats voor ogen, maar wil wel een product van hoge kwaliteit op elk gebied. En dat betekent dat bouwers zijn afgestapt van het ‘Mediterrane dorp’ als architectonische stijl en steeds meer zijn overgaan op moderne ontwerpen met rechte lijnen, grote ramen en bouwmateriaal van hoge kwaliteit. 

Exclusief en luxe

In het onderzoek wordt er ook op gewezen dat de Costa del Sol steeds meer verandert in een exclusieve en luxe bestemming. Deze tendens heeft tot gevolg dat woningen minder toegankelijk zijn voor het grote publiek. Volgens de experts van CBRE vormt de huidige vastgoedmarkt een kans voor de bestemming Costa del Sol en goed nieuws voor de provincie Málaga. ‘De Costa del Sol positioneert zich als een exclusievere kwaliteitsbestemming waarvan cliënten een betere perceptie hebben dan van andere zon-zee-strand-bestemmingen in Spanje.’ Iets dat samen gaat met een verbeterde infrastructuur en diensten op het gebied van commercie en vrije tijd.

Scandinaviërs

De vraag naar moderne nieuwbouwwoningen is vooral groot onder Noren, Finnen en Zweden. ‘Dat zijn klanten die gewend zijn aan andere informatievoorziening, die projecten compleet willen hebben, de promotor en de bouwer willen kennen en gericht zijn op kwaliteit. Dit eisenpakket keert nu terug in de goede praktijken in de vastgoedsector en in dat de zaken beter worden aangepakt dan eerder het geval was.’

Verkopen blijven toenemen

Volgens het onderzoek is het een feit dat de verkopen nog blijven toenemen en dat het ritme van die stijging overeenkomt met het aantal producten dat wordt gepromoot. Deze conclusie komt ook overeen met officiële statistieken die erop wijzen dat zowel de verkoop van nieuwbouwprojecten als de tweedehandsmarkt nog steeds stijgen op jaarbasis in de belangrijkste gemeenten langs de kust. In het geheel genomen is die stijging 16 procent, maar de snelst groeiende plaatsen langs de kust zijn Benahavís en Manilva met een groei van bijna 40 procent op jaarbasis. 

Dit vind je misschien ook leuk