Duizenden pensionados demonstreren tegen wankel pensioenstelsel Spanje

door admin
Duizenden pensionados demonstreren tegen wankel pensioenstelsel Spanje

Tijdens deze manifestaties op 13 april riepen de pensionados hun landgenoten op om te gaan stemmen tijdens de komende verkiezingen op 28 april. Nog specifieker; om te gaan stemmen op de partijen die zich ook daadwerkelijk inzetten voor een solide pensioenstelsel in Spanje.

Baskenland

Aan het begin van de verkiezingsweken gingen afgelopen zaterdag voornamelijk pensionados de straat op in Bilbao. Ongeveer 10.000 mensen liepen in een optocht door de stad en droegen pamfletten met daarop teksten als ‘dignas’ (waardig). Woordvoerders van de pensionados vertellen dat ze zich al ruim een jaar inzetten voor een jaarlijkse gegarandeerde verhoging van de pensioenen volgens de consumentenprijsindex (CPI) en een minimumpensioen van 1.080 euro.

Ook in San Sebastián namen duizenden pensionados de touwtjes in handen en gingen de straat op om ‘pensiones públicas dignas’ (waardige overheidspensioenen) te eisen. In Vitoria riepen de pensionados hun landgenoten op om alleen te gaan stemmen op de partijen die zich ook hardmaken voor acceptabele voorwaarden op het gebied van pensioenen.

Barcelona

In Barcelona gingen zo’n duizend mensen de straat op om aandacht te vragen voor een solide pensioenstelsel en om alleen te stemmen op partijen die dit onderwerp in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen. De pensionados eisen dat de politiek leiders voor de verkiezingen van 28 april een minimumpensioen beloven.

Madrid

In de Spaanse hoofdstad gingen zo’n 800 mensen de straat op en eisten bescherming van de overheidspensioenen en het aanpassen van artikel 135 waarbij het aflossen van de overheidsschuld boven alles staat. “We willen de pensioenen voor de toekomst kunnen garanderen en daarvoor moeten bepaalde dingen gebeuren zodat de toekomstige pensioenen niet nog verder zullen dalen”, zo zegt een woordvoerder van het platform Jóvenes Pensionistas.

Hervorming artikel 135 van de Grondwet

De demonstrerende pensionados zijn van mening dat artikel 135 van de Grondwet de toekomst van de pensioenen in gevaar brengt. Dit artikel is in 2011 ingevoerd en geeft voorrang aan het betalen van de overheidsschuld boven het betalen van overheidsdiensten zoals pensioenen.

Dit vind je misschien ook leuk