Geen subsidie meer voor circus met wilde dieren in Spanje

door admin
Geen subsidie meer voor circus met wilde dieren in Spanje

Dit werd afgelopen vrijdag besloten door het Spaanse ministerie van Cultuur, dat eveneens bekendmaakte dat bij de toewijzing van subsidies speciaal wordt gelet op het plan dat een circus indient om het gebruik van circusdieren te schrappen. Het ministerie maakte dit bekend via het Nationale Instituut voor Podiumkunsten en Muziek (INAEM). Deze organisatie is verantwoordelijk voor het verstrekken van dergelijke subsidies.

Dat circussen met getemde dieren niet meer welkom zijn in Spanje is mede te danken aan de coalitie InfoCircos. Deze verzamelde in samenwerking met de Spaanse actrices Natalie Seseña en Lluvia Rojo in 2016 ruim 100.000 handtekeningen tegen de overheidssubsidies voor circus-spektakels met wilde dieren.

Het kostte de groep bijna drie jaar van gesprekken met het instituut dat onder het ministerie van Cultuur valt, voordat INAEM besloot te stoppen met dergelijke overheidssubsidies. InfoCircos is blij met het besluit,ondanks dat er niet zoveel circussen meer zijn waar wilde dieren centraal staan in hun voorstellingen. 

Met de termijn van drie jaar – en vier jaar voor circussen die rondtoeren in het buitenland – hoopt het instituut dat de zes circussen met wilde dieren die er nog zijn in Spanje op graduele wijze en met zo weinig mogelijk trauma hun voorstellingen kunnen aanpassen aan de eisen van de huidige samenleving. Ook is er een aantal circussen dat twee voorstellingen heeft. Eentje met dieren voor in gemeenten waar dat nog wel is toegestaan en eentje zonder, voor plekken waar het verboden is.

InfoCircos legt zich er ook op toe circussen te helpen met een herplaatsing van de dieren die ze niet meer kunnen gebruiken. Zo is 80 procent van de grote katachtigen die zijn opgevangen bij de Spaanse afdeling van Stichting AAP, AAP Primadomus, in Villena (Alicante) afkomstig uit circussen of daaraan gerelateerde activiteiten.

Een verbod op het gebruik van wilde dieren in een circus geldt op dit moment in 17 lidstaten van de EU en in 7 andere lidstaten bestaan er regionale of gemeentelijke verboden. Zo ook in Spanje, waar 74,5 procent van de bevolking leeft in gebieden waar het gebruik van wilde dieren in een circus is verboden. In slechts vier jaar tijd is een verbod ingevoerd in 10 autonome regio’s en bijna 500 gemeenten. 

In Roquetas del Mar (Almería) wees een nijlpaard recent nog op het gevaar dat komt kijken bij het gebruik van wilde dieren in een circus. Het dier was voor de zesde keer ontsnapt uit de installaties van het circus waartoe het behoort. Dieren- en veeartsen zeggen de bescherming van de dieren, hun veiligheid en hun gezondheid niet te kunnen garanderen als het gaat om reizende voorstellingen met wilde dieren. 

Dit vind je misschien ook leuk