Werelderfgoedstad Cáceres vertoont tekenen van verval

door admin
Werelderfgoedstad Cáceres vertoont tekenen van verval

Dit schrijft de krant Eldiario.es op basis van de resultaten van een onderzoek van de hoogleraar Stedenbouw van de universiteit van Extremadura, Antonio Campesino. Van alle 1.756 onroerende goederen in het historische centrum met 3.886 woningen. Hiervan vertonen 650 tekortkomingen en 20 procent ervan staan leeg. 

Ondanks dat de gegevens uit 2009 komen, zegt de expert dat ze goed naar de huidige tijd kunnen worden geëxtrapoleerd. Hij legt uit dat de meer bescheiden gebouwen met woningen in de herstelplannen zijn ondergewaardeerd en nu tekenen van verval vertonen en problemen hebben met bepaalde diensten en infrastructuren die nog uit de Middeleeuwen lijken te stammen.

Beetje bij beetje werden de woningen verlaten en dat beïnvloedde ook de direct ernaast gelegen panden, vooral de commerciële daaronder. Van de 400 winkel- of commerciële panden die er zijn in het centrum, staan er 100 leeg, zegt Campesino. 

‘Hoe kan het zijn dat er 100 winkels gesloten zijn in de buurt van het plein dat de voorzaal is van het werelderfgoed van de mensheid?’ vraagt de professor zich af. Hij vindt dat het herstel van de stad vooral elitair was en dat de overheid juist moet investeren in dit soort rehabilitatie- en herstelwerk en het centrum ooit integraal had moeten opknappen, net zoals is gedaan in werelderfgoedsteden Toledo en Vitoria-Gasteiz. Alles hangt nu namelijk af van particulier initiatief en mensen met de laagste inkomens knappen hun woningen niet op.

Het ommuurde gedeelte van deze middeleeuwse stad is sinds de 15e eeuw vrijwel onaangetast gebleven. In de oudste woningen in het centrum wonen veel ouderen, vooral weduwen met veelal erg lage pensioenen die zich nooit een gecompliceerde renovatie met behoud van historische kenmerken kunnen veroorloven. 

In 2015 leverde de authentieke sfeer in combinatie met het grote en gevarieerde gastronomische en artistieke aanbod Cáceres nog de titel Culinaire Hoofdstad 2015 op.

Dit vind je misschien ook leuk