Prado maakt evacuatieplannen voor kunstcollectie

door admin
Prado maakt evacuatieplannen voor kunstcollectie

Die begon precies vier dagen voor de grote brand op 15 april de Notre-Dame in Parijs gedeeltelijk verwoestte, te werken aan het omvangrijke project. Estrella Sanz Domínguez geeft les in kunstrestauratie aan de Complutense universiteit in Madrid en is een expert in risicomanagement en noodplannen. Ze krijgt 22 maanden de tijd om de mogelijke risico’s voor de kunstcollecties in een van de belangrijkste musea van Spanje in kaart te brengen. Het museum heeft hiervoor een budget van 55.600 euro vrijgemaakt. In het nood- en evacuatieplan wordt rekening gehouden met terreuraanslagen, diefstal en brand.  

In het plan moet vastgesteld worden welke kunstwerken of collecties de prioriteit hebben om gered te worden. Sanz zal met een lijst moeten komen waarop de 250 belangrijkste werken van het museum staan. Er moeten interne noodteams worden samengesteld waarin verschillende werknemers van het museum zitten, zoals beveiligers en restaurateurs. Die zouden dan de taak hebben om bijvoorbeeld Las Meninas van Velázquez of de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch te redden voor de toekomstige generaties.

Elk kunstwerk van die lijst van 250 krijgt een eigen bestand waarin de essentiële informatie staat vermeld over hoe de evacuatie in zijn werk moet gaan, de moeilijkheidsgraad daarbij en de kwetsbaarheid van het werk in kwestie. In elk noodteam wordt een ‘hoofd’ aangewezen en een bestemming voor het kunstwerk. Voor de kunstwerken die het Prado niet kunnen verlaten om welke reden dan ook, worden interne oplossingen bedacht. 

Het beschermen van de kunst in het Prado Museum, dat dit jaar zijn 200-jarige bestaan viert, was nooit een zorg van de overheid tot de grote aardbeving in Lorca in 2011. Daarna droeg het ministerie van Cultuur alle relevante instellingen in Spanje op een noodplan op te stellen. Sindsdien heeft het Prado een algemene richtlijnen voor een eventuele evacuatie. Alleen voor tijdelijke exposities bestonden er gedetailleerde plannen omdat dit doorgaans wordt geëist door de uitlenende instellingen. 

Het Prado Museum in Madrid is Europa’s 13e meest bezochte museum met ruim 2,8 miljoen bezoekers per jaar. Het Reina Sofia Museum in Madrid staat als enige andere Spaanse museum ook in die lijst op nummer 8. 

Dit vind je misschien ook leuk