Spaanse NGO’s willen noodwetgeving klimaat en concrete acties politici

door admin
Spaanse NGO's willen noodwetgeving klimaat en concrete acties politici

Dit zeggen 26 organisaties waaronder Greenpeace, Climate Reality Project, Ecologistas en Acción en Fridays For Future (FFF). ‘De volgende regering moet moedige en concrete maatregelen nemen in het algemeen belang en niet in het belang van grote oliemaatschappijen, multinationals en andere lobbyisten’, zei Mario Rodríguez, uitvoerend directeur van Greenpeace Spanje.

‘Het is noodzakelijk om met een integraal plan te komen rond energie en klimaat dat de basis voor verandering legt’ in alle landen van de Europese Unie want iedereen, ook Spanje, haalt wat dit betreft een onvoldoende’. Rodriguez eist namens alle 26 organisaties een afdoende wet op klimaatverandering en geen subsituten.

Geen woorden maar daden

Alle organisaties eisen dat de wetgevende macht zal bestaan uit ‘leiders die echt optreden in plaats van politici die alleen maar praten’ om ‘onze ecologische voetafdruk aan te passen aan de capaciteit van de planeet’. 

‘Het waarborgen van menselijke belangen is een gemeenschappelijke verplichting voor alle groepen in de samenleving, aangezien deze klimaatstrijd ook een verdergaande stap tegen ongelijkheid vertegenwoordigt en de ontwikkeling van een groene economie verdedigt die tot nieuwe banen zal leiden. Daarom is het noodzakelijke om te ‘luisteren naar burgers, jonge mensen en opkomende bewegingen’.

Gevolgen klimaatverandering groot voor Spanje

‘Spanje kan de groene industrie en groene evolutie leiden, beschikt over de middelen en is ook een van de landen die het meest te lijden zal hebben onder de gevolgen van klimaatverandering’, zei de woordvoerder van Extinction Rebellion, Nicolás Eliades. Hij gelooft dat politici geen maatregelen zullen nemen ’totdat het water ons aan de lippen staat’. 

‘Ons huis staat in brand en er komt geen brandweer om het vuur te blussen, we staan er alleen voor’, waarschuwde Eliades, om vervolgens te benadrukken dat er nu sprake is van de ‘zesde massale uitstervingsgolf en is en dat we samen en met krachtige stem moeten optreden’.

Manuela Martín, woordvoerder van Fridays for Future, wijst op de volgende wereldwijde klimaatstaking die op vrijdag 24 mei plaatsvindt, acties die we voor de toekomstige generaties moeten houden, die mogelijk niet meer zullen weten wat een koala, een ijsbeer of deIberische lynx was’.

Het belang van jongeren is ‘van groot belang’ en scholieren en studenten moeten worden betrokken bij milieu-onderwijs ‘aangezien’ er op dit moment talloze onderwijsprogramma’s bestaan die alleen maar oog hebben voor economische sectoren en ver afstaan van contact met de natuur, zo waarschuwde de woordvoerder van Teachers for Future, Mercedes Ruiz.

Wereldwijde klimaatstaking

Het collectief Fridays for Future houdt op deze vrijdag in meer dan vijftig Spaanse steden manifestaties om van politici in het hele land concrete acties en maatregelen te eisen om klimaatverandering tegen te gaan. Deze acties komen bij een wereldwijde staking voor het klimaat die gehouden wordt in 1.500 steden in 114 landen. Men wil de demonstraties van 15 maart herhalen toen miljoenen jongeren wereldwijd geïnspireerd door de jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg de straat op gingen om maatregelen te eisen van iedereen die het voor het zeggen heeft op het wereldtoneel tegen de klimaatverandering.

Dit vind je misschien ook leuk