Door corruptie loopt Spanje 60 miljard aan inkomsten mis

door admin
Door corruptie loopt Spanje 60 miljard aan inkomsten mis

Deze conclusies komen uit het laatste rapport van het Internationaal Monetair Fonds. Hieruit blijkt dat de Spaanse schatkist door corruptie 60 miljard euro per jaar misloopt (4,5 procent van het bbp). Let wel, dit zijn schattingen. Corruptie laat zich moeilijk meten. Volgens Ray Fisman, onderzoeker aan de Universiteit van Boston die wordt beschouwd als grootste expert op dit thema, gaat het bovendien nog om een zuinige schatting. Hij waarschuwde ook voor nieuwe vormen van fraude op een bijeenkomst bij het Institut d’Economia de Barcelona (IEB) waarvoor hij deze week was uitgenodigd.

‘Men kijkt naar wat de overheid misloopt aan belastinginkomsten en andere soorten fraude worden niet berekend. Denk hierbij aan openbare aanbestedingen die terechtkomen bij persoonlijke contacten in plaats van dat de juiste criteria gevolgd worden. Daarbij worden sociale verliezen niet meegerekend. Bijvoorbeeld wanneer een brug in een stad instort vanwege wanprestaties in dit opzicht bij overheden’, onderstreepte Fisman. Het gaat ook om een fenomeen dat potentie uit de economie haalt.

Zou er geen corruptie meer in Spanje zijn, dan kan het bbp met 16 procent per hoofd van de bevolking omhoog gaan binnen een termijn van vijftien jaar. Dat zou een jaarlijkse economische groei betekenen van circa 1 procent. Dit staat in het onderzoek Los costes económicos del déficit de calidad institucional y la corrupción en España (De economische kosten van het institutionele kwaliteitstekort en corruptie in Spanje) dat afgelopen najaar door de Stichting BBVA werd gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk