Gevonden Moorse resten Málaga moeten wijken voor aanleg metro

door admin
Gevonden Moorse resten Málaga moeten wijken voor aanleg metro

Op dit moment zijn archeologen in samenwerking met een technisch team van het ministerie van Cultuur van de Andalusische regering bezig de deels blootgelegde Arabische wijk aan de Avenida de Andalucía ter hoogte van het warenhuis El Corte Inglés in kaart te brengen. Het gaat om een groot oppervlak aan resten van woningen en een stratenplan uit de zesde eeuw. Duidelijk is al sinds april dat een deel van de vondst vernietigd zal worden. Deze is namelijk niet compatibel met de aanleg van de tunnel voor de metro. 

Volgens een rapport van de Junta is de enige manier om de vindplaats te behouden, deze in zijn geheel op te graven en later, na afronding van de tunnel, weer terug te plaatsen op dezelfde plek. Deze optie gaat alleen niet samen met het plan van het Ministerie van Ontwikkeling voor de afronding van het traject Renfe-Guadalmedina in de stad en voor de uiteindelijke bestemming van de grond erboven. 

Een andere optie was om het meest significante deel van de archeologische resten op te graven om deze op een concreet punt in de infrastructuur te verwerken. Dit houdt wel in dat de overige resten vernietigd zullen moeten worden. 

De Junta de Andalucía heeft recent echter besloten de meest representatieve archeologische overblijfselen te verplaatsen naar een plek waar ze toegankelijk zullen worden gemaakt voor publiek. De kosten hiervoor zullen door de promotor van het metroproject worden gedragen. Alle andere resten zullen dan verloren gaan.

Dit besluit stuit op weerstand onder archeologen en historici. Een groep van geschiedenisstudenten uit Londen schreef al een brief aan de burgemeester van Málaga, Francisco de la Torre, waarin men aangeeft ‘geschokt’ te zijn door het besluit. Voorzitter Joao Viegas schreef: ‘De economische kant van de plek zou niet boven het historische belang en de identiteit ervan mogen worden gesteld… Elke historische ontdekking biedt niet alleen een belangrijke getuigenis over ons verleden, maar vormt bovenal een deel van de identiteit van een natie’. 

Dit vind je misschien ook leuk