Vanaf dinsdag hevige regenval in Oost-Spanje door gota fría

door admin
Vanaf dinsdag hevige regenval in Oost-Spanje door gota fría

Op maandag geldt code rood voor de kusten van de Spaanse provincies Girona en Barcelona. Oranje geldt voor het binnenland er direct achter en de kuststreken van Castellón, Murcia, Almería, Granada en Málaga krijgen op maandag code geel voor storm en kustfenomenen. Dinsdag geldt code rood opnieuw voor delen langs de kust in Girona en Barcelona, maar dan gedt eveneens een code oranje voor de eilanden Menorca, Mallorca, Ibiza en Formentera. De zuidelijke kust van Andalusië wordt gewaarschuwd voor kustfenomenen met code geeld. Op woensdag geeft Aemet een code oranje voor regen in de provincies Barcelona, Tarragona, Castellón, Valencia, Alicante en alle eilanden van de Balearen.

Gota fría

Het noodweer is een gevolg van de gota fría. Dit is een weerverschijnsel waarmee Spanje jaarlijks à tweejaarlijks te maken krijgt en wat zeer hevige regenval, storm en een snelle afkoeling kan veroorzaken.

De DANA passeert ten oosten van de provincie Cantabrië en volgt vandaaruit zijn weg naar Zuidoost-Spanje en Noord-Afrika. Dit zou kunnen leiden tot hevige regenval in Catalonië, Valencia en de Balearen. Naast de extreme neerslag, kunnen er zich gedurende enkele dagen sterke windsnelheden en gevaarlijke stromingen op zee voordoen, volgens het Spaanse Staatsbureau voor het Weer Aemet.

De meest intense regenval wordt maandag en dinsdag verwacht in Catalonië, woensdag in Valencia en de Balearen en vanaf woensdag, met minder zekerheid, in Zuidoost-Spanje en uitlopers van de Balearen.

De gota fría kan echter ook op andere plaatsen in het land toeslaan en extreme neerslag veroorzaken in Cantabrië of zorgen voor sterke wind in het hele land, met meer kans in berggebieden.

Sneeuw in de bergen

Aenet waarschuwt ook voor koele temperaturen die in de Pyreneeën aanleiding kunnen geven tot sneeuwbuien vanaf 2000 à 2200 meter hoogte.

Er is veel kans dat de gota fría zijn intrede doet in het land, maar hoe deze zich ontwikkelt de volgende dagen is nog onzeker.

Het ziet ernaar uit dat het weerverschijnsel tot ten minste woensdag of donderdag aanhoudt, maar een kleine verandering van de gota fría en de windrichting kan de neerslag naar andere gebieden verplaatsen. Het Staatsbureau voor het Weer zal de DANA nauwgezet opvolgen. Klik hier om de weeralarmen in de gaten te houden.

De foto op deze pagina is genomen tijdens een gota fría eerder dit jaar in de provincie Alicante tijdens Semana Santa in april.

Dit vind je misschien ook leuk