Filmindustrie maakt gretig gebruik van Andalusisch decor

door admin
Filmindustrie maakt gretig gebruik van Andalusisch decor

Andalusië als decor op het witte doek: de romeinse ruïnes van Itálica in Sevilla in het nieuwste seizoen van HBO’s ‘The game of Thrones’, Richard Gere die rondloopt in San Juan de Aznalfarache voor zijn hoofdrol in de BBC-serie ‘MotherFatherSon’ en de onverwoestbare Arnold Zwarzenegger als de ‘Terminator’ op het strand van Cabo de Gata. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van beroemde filmopnames in Andalusië uit 2018.

En dat is zeker niet alles. De autonome regio heeft in de afgelopen jaren dagelijks een rol gespeeld in filmopnames van het hoogste nationale en internationale cinematografische niveau.  

Grote ontwikkeling in twintig jaar tijd

Gelijktijdig met de twintigste verjaardag van de Andalucía Film Commission (AFC, een non-profit instelling die voor promotie van Andalusië in de filmindustrie zorgt) en de première van de eerste grote Andalusische productie ‘Solas’ uit 1999 (het begin van de succesvolle ‘Cine Andaluz’), is er een historisch record verbroken met liefst 1447 filmopnames in 2018. Een aantal dat in schril contrast staat met het aantal van twee decennia eerder: in 1999 waren dit er om precies te zijn 37. Van de opnames uit 2018 springen zeker ook de Spaanse filmproducties in het oog zoals ‘La Peste’ (Movistar Plus) waarvan in november het tweede seizoen wordt uitgezonden, ‘La otra mirada’ (TVE) en ‘Malaka’ (Televisión Española, Globo Media).

Lokale werkgelegenheid

De AFC heeft met haar strategie niet alleen getracht om buitenlandse filmproducenten voor hun opnames naar Andalusië te halen, maar hechtte hierbij ook groot belang aan de inzet van lokale professionals. Het resultaat hiervan mag er zijn: de werkgelegenheid voor lokale technici laat voor het derde jaar op rij een piek zien in perioden dat er filmopnames plaatsvinden. In de audiovisuele sector is de werkgelegenheid in de afgelopen zeven jaar ook nooit zo groot geweest.

Volgens inschatting van de AFC is 70% van de Andalusische professionals uit de filmsector betrokken geweest bij zowel nationale als internationale producties die in de Zuid-Spaanse regio zijn opgenomen. Of deze tendens in de toekomst door zal zetten is onder andere afhankelijk van het aanbod van gekwalificeerde opleidingen en het talent om mee te gaan in een continu veranderende technologische omgeving en nieuwe audiovisuele productiemodellen. Nadruk hierbij ligt op een hoog niveau van de beroepsopleidingen waar zowel publieke als particuliere investeringen voor nodig zijn.

Producties uit 2019

Ook dit jaar worden er in Andalusië grote producties opgenomen zoals de speelfilm ‘El verano que vivimos’ (Atresmedia), ‘La templanza’, een nieuwe Spaanse serie van Amazon, het nieuwe seizoen van The Crown (Netflix), de Spaans-Italiaanse coproductie ‘Los relojes del diablo’ en de series ‘Malaka’ en ‘Toy boy’(Atresmedia).

Dit vind je misschien ook leuk