Spaans is de op drie na invloedrijkste taal ter wereld

door admin
Spaans is de op drie na invloedrijkste taal ter wereld

Van alle 7000 talen die er op de wereld gesproken worden door in totaal ruim zeven miljard mensen, staat de Spaanse taal op een vierde plaats als het gaat om invloedrijkste talen. Het Engels staat bovenaan de lijst, gevolgd door het Frans op nummer twee en het Mandarijn op nummer drie.

Spaans relevant voor Amerikaanse economie

Het was voor het eerst dat het rapport door Instituto Cervantes in het buitenland werd gepresenteerd. De presentatie vond dit jaar plaats in New York omdat volgens het Instituto Cervantes de Spaanse taal relevant is voor de groei van de Amerikaanse economie. Daarmee toonde het instituut zich kritisch over de negatieve houding van de Amerikaanse president Trump tegenover de Spaanstalige immigranten in zijn land. Naar verwachting zal in het jaar 2060 de VS het tweede land zijn, na Mexico, met de meeste Spaanstalige inwoners.

Daniel Fernández van de Amerikaanse Academie voor de Spaanse taal, geeft aan dat het Spaans niet langer de taal en het symbool van de kansarmen in de samenleving is, maar juist een verrijking voor een samenleving is waar liefst 41 miljoen Spaanssprekende burgers deel van uitmaken.  

Groei van het Spaans

Momenteel is het Spaans van 21 landen de officiële taal en wordt door in totaal 580 miljoen mensen Spaans gesproken. Dat zijn er drie miljoen meer dan werd vermeld in het rapport van het vorig jaar. Dit komt neer op een percentage van 7,6% van de wereldbevolking met Spaans als moedertaal; dat zijn van de in totaal 580 miljoen Spaanssprekenden 483 miljoen mensen, waarmee het Spaans op het Mandarijn na, de meest gesproken taal ter wereld is. In Mexico wonen de meeste mensen met Spaans als moedertaal, gevolgd door Colombia, Argentinië en Spanje op een vierde plaats met 43 miljoen Spaanstaligen.

Wereldwijd leren bijna 22 miljoen mensen Spaans als vreemde taal. Volgens het rapport van Instituto Cervantes is er vooral in Amerika veel belangstelling voor het Spaans als vreemde taal: hier hebben zich 8 miljoen mensen het Spaans eigen gemaakt.  

Invloedrijk

De vierde plaats die het Spaans inneemt op de lijst van invloedrijkste talen ter wereld, heeft onder andere betrekking op de internationale handel en diplomatieke betrekkingen. Binnen de Verenigde Naties bijvoorbeeld staat het Spaans op een derde positie en binnen de EU op een vierde positie. De aankomende Brexit heeft een positief effect op de invloed van het Spaans binnen de EU.

Belangrijke taal op internet 

Verder heeft de invloed betrekking op het taalgebruik op internet. Het Spaans neemt een derde positie in als het gaat om de meest gebruikte taal online. Meer dan 8% van de sociale mediagebruikers schrijft in het Spaans. Het Engels staat met ruim 25% op de eerste plaats, gevolgd door het Mandarijn met ruim 19%. Echter, als we kijken naar Facebook, LinkedIn en Twitter, dan neem Spanje een tweede plaats in, zelfs in steden als Londen en New York.

Minder invloed binnen de wetenschap en op Wikipedia

Op Wikipedia doet het Spaans het minder goed: hier neemt het een achtste positie in van de in totaal 303 gebruikte talen. Er zijn zelfs meer artikelen in het Zweeds en in het Nederlands dan in het Spaans op Wikipedia te vinden. Ook binnen de wetenschap, de wetenschappelijke literatuur en technologie is het Spaans traditioneel van ondergeschikt belang.

Dat wordt weer gecompenseerd door de invloed van het Spaans in de uitgeverij en de filmwereld. Spanje neemt na Amerika en Engeland een derde plaats in als het om de export van boeken gaat en een achtste plaats als het om filmproducties gaat. Toch blijven binnen deze laatstgenoemde discipline het Frans en het Duits invloedrijkere talen dan het Spaans.

Dit vind je misschien ook leuk